5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt mosogatógépet veszel: ha nem figyelsz, a pénzed bánja
A mosogatógép-választás könnyen elsülhet rosszul is.

mosogatogep-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosogatógép költözik be a lakásba, ugyanis a nem megfelelő készülékek átmehetnek egyszerű pénznyelőbe is, ha az ember nem vigyáz.

Mint minden más háztartási eszköz esetében, a mosogatógép kiválasztásakor is elsősorban a praktikumot kell szem előtt tartani, és azt átgondolni, mire és hogyan akarjuk használni az eszközt.

Döntő kérdések mosogatógép-választáskor

Először azt kell meghatározni, hány személyre vásárolod a gépet. Az áruházakban 6-14 terítékig találhatóak modellek, ez azt jelenti, hogy, ha egy tízterítékes mosogatógépet veszel, abba az ideális működéshez tíz lapos-, tíz mély-, tíz kistányért, hat villát, hat kanalat, hat kést és ugyanennyi poharat és bögrét rakhatsz. Ha egyedül vagy a pároddal élsz, egy hatterítékes készülék bőven elegendő lehet.

mosogatogep

Akkor sem biztos, hogy szükség van nagyobbra, ha nagyobb a család - attól függ, milyen gyakran főz az ember, mennyi szennyes edény keletkezik, ugyanis nem ajánlott túl sokáig állni hagyni a koszos tányérokat a mosogatógépben. Sokan úgy próbálnak spórolni, hogy kisebb készüléket vásárolnak, mint amekkorára valójában szükségük van, azonban a gyakoribb beindítás miatt ilyenkor a gép többet fogyaszt, így épp az ellenkezője történik.

A fogyasztásnál is érdemes mérlegelni. Ha ugyanis gyakran használod a gépet, érdemes drágább, de energiatakarékosabb (A++, A+++ osztályú) készüléket választani. A sima A+ osztályos géphez képest például egy A+++ kategóriás akár 20%-kal kevesebb áramot is fogyaszt. Majdnem minden gépen található Eco program is, ez hosszabb, mint a normális mosás, azonban áramtakarékosabb.

Nemcsak a fogyasztás fontos a gép kiválasztásánál, hanem az elrendezés is. Ellenőrizd, hogy mennyire praktikusan tudod benne mosni a nagyobb edényeket, illetve - főleg az olcsóbb kategóriás gépeknél - érdemes ellenőrizni, hogy a felső vízszórófej körbe tud-e fordulni akkor is, ha mondjuk hosszabb kések kerülnek az evőeszköztartóba. Ez ugyan nem lehetetleníti el a mosogatógép használatát, de bosszantó tud lenni, amikor emiatt maradnak koszosak az edények.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kicsi a lakás, vagy vékonyak a falak, fontos, hogy az eszköz viszonylag halkan működjön, ezért olyan készüléket válassz, melynek a zajszintje nem haladja meg a 48 dB-t. Ez általában fel van tüntetve a jellemzőket részletező papíron, de, ha nincs, érdemes rákérdezni az eladónál.

Mi mindent lehet mosni a mosogatógépben?

Ha úgy érzed, nem használod ki eléggé a mosogatógépet, mutatjuk, mi mindent moshatsz még benne az edények mellett, illetve azokon kívül. Némelyik egészen megdöbbentő.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük