Minden makulátlanul tiszta lesz, ha így pakolod be a mosogatógépet: nem mindegy, mi hova kerül

Csodát tesz a tányérokkal a mosogatógép, ha így használod: eláruljuk, mi a titka.

mosogatogep-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kellemetlen, amikor kinyitod a mosogatógéped, elkezded kiszedni a tányérokat, a poharakat, és szembesülsz vele, hogy több is koszos maradt. Persze, ennek rengeteg oka lehet, előfordulhat, hogy kifogyott a só, vagy rossz helyre öntötted az öblítőt, de az is lehet, hogy egyszerűen csak rosszul pakoltad be a gépet.

Általában nem nehéz megállapítani, mi hova való a mosogatógépben, hiszen a belső tálcák úgy lettek kialakítva, hogy az elrendezés adja magát, de még így is könnyű elrontani, mert nem elég azt tudni, mi hova való, az is fontos, hogyan helyezed el a konyhai felszerelést.

Így pakold be helyesen a mosogatógépet!

A felső polcra kerülnek mindig a poharak és a bögrék, valamint a kisebb - például müzlis - tálak. Ezeket lefelé fordítva kell berakni, hiszen alulról kapják a vizet. Ide érdemes még elhelyezni a fém vagy műanyag spicckanalakat, merőkanalakat és tálalókanalakat is.

mosogatogep

Alulra kerülnek a tányérok és a lábosok, valamint az evőeszköztartóba az evőeszközök. A tányérokat sosem szabad felülre tenni, még a kistányérokat sem érdemes. Ezeket úgy kell betenni a számukra kialakított rekeszekbe, hogy mindig a mosogatógép közepe felé nézzenek, hiszen onnan kapják a legtöbb vizet, és így lesznek a legtisztábbak.

Az evőeszközöket fejjel felfelé kell elhelyezni az evőeszköztartóban. Kivételt képeznek a kések, ezeket biztonsági okokból lefelé kell fordítani. Ne szedd szét típus szerint az evőeszközöket, mert úgy nem lesznek olyan tiszták. A kanalak például különösen hajlamosak összeragadni, és így nem jut be közéjük elegendő mennyiségű víz. Viszont a rozsdamentes acél és az ezüst evőeszközöket tartsd egymástól távol, mert kémiai reakcióba léphetnek, és az ezüst elszíneződhet.

Érdemes odafigyelni bepakolásnál arra, hogy ne rakd nagyon tele a mosogatógépet, így ugyanis az edények között nem tud olyan szabadon mozogni a víz, és azok koszosak maradhatnak. A megfelelő hőmérséklet megválasztása is fontos - az odaszáradt, makacsabb szennyeződésekhez a legmagasabb fokozat ajánlott, míg a napi mosogatáshoz elég a gyors program. 

Az újabb fajta gépekben már állítani lehet a felső és az alsó tálca magasságát. Ha ilyen készüléked van, a mosás indítása előtt mindig nézd meg, jól van-e beállítva. Ha pedig nem, mindig fordítsd körbe kézzel az elindítás előtt a felső forgókart, hogy lásd, akadálytalan-e a mozgása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit ne rakj bele?

A fakanalakat, fa vágódeszkákat és egyéb fából készült konyhai eszközöket nem szabad mosogatógépben mosni, mert a rengeteg víz kikezdheti őket, és tönkreteheti a fát. Egyes ajánlások azt mondják, a nagyobb konyhakéseket sem jó ötlet betenni a mosogatógépbe, ezek ugyanis károsíthatják az edényeket, de ezzel sokan nem értenek egyet.

A termoszokat is érdemes kézzel tisztítani, a forró víz ugyanis tönkreteheti a szigetelést, és így hamarabb kihűlhetnek, illetve ereszteni kezdhetnek idővel. A könnyen karcolódó alumíniumedényeknek sem a mosogatógép az ideális hely, itt könnyen megsérülhetnek.

Bizarr konyhai eszközök

Bármilyen furcsák is az itt felsorolt tárgyak, bizony, a többségük ugyanúgy betehető a mosogatógépbe, mint a hétköznapi holmik, talán csak az elhelyezésen kell egy kicsit többet gondolkodni. Neked hány hasonlóan furcsa eszköz található a konyhádban?

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük