4 gyakori hiba, ami tönkreteszi a mosogatógépet: mégis sokan elkövetik őket
A mosogatógéped hosszabb életű lesz, ha nem követed el az általános hibákat.

mosogatogep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára elképzelhetetlen az élet mosogatógép nélkül, de ez érthető, ha adott egy háromfogásos családi ebéd vagy vacsora, a nagy evés-ivás után pedig ott tornyosul a sok ételmaradékos tányér, főzőeszköz, hogy a poharakról már ne is beszéljünk.

Ezt a sok tárgyat nyilván egyszerűbb berakni egy mosogatógépbe, mely elvégzi helyetted a piszkos munkát. Ha viszont egy nélkülözhetetlen tárgy elromlik, az bizony, nagyon tud fájni az embernek, emiatt oda kell figyelni, mit és hogyan mosol el. A mosogatógéped mindezt hosszú élettel hálálja meg.

Ételmaradékot a kukába

A mai mosogatógépek már sokkal hatékonyabban veszik fel a harcot a makacs szennyeződésekkel, mint elődeik. Azonban arra ügyelj, hogy a nagyobb méretű ételmaradékok ne kerüljenek a gépbe, mert eltömítik a szűrőket. Ez azért rossz, mert a szerkezet meghibásodását okozhatja, emellett előfordulhat még, hogy a gépben mosogatás után állni fog a víz, vagy a mosogató kellemetlen szagokat áraszt magából. Emiatt a szűrő tisztítását komolyan kell venni.

ételmaradék

Ha sűrűn használod a mosogatógépedet, akkor minimum kéthetente muszáj a szűrőt tisztítanod. A karbantartással kapcsolatos teendők hiányának nemcsak a mosogatógéped látja kárát később, hanem az edényeid is. Idővel a gép nem fogja alaposan megtisztítani az eszközöket: a poharakon cseppfoltok képződnek, az edények pedig koszosak maradnak.

Arra is figyelj, hogy savas ételmaradékok ne kerüljenek a szerkezetbe, mert a vízzel és a mosószerrel reakcióba lépve rozsdásodást okoznak a gépben. A korrózió amellett, hogy nem nyújt szép látványt, még a gép élettartamát is csökkenti. A gépet roncsoló ételmaradékok közé tartozik a lekvár, a mustár, a szójaszósz, a szirupok, a marha-, sertés- és baromfihús, valamint a gomba is.

A címkét kapard le!

Számos konyhai kiegészítőre, bögrére és tányérra ráragasztják az üzletek a termékeik vonalkódját, azonban ezek a ráragasztott címkék is eltömíthetik a szűrőt. Ezért, ha bármely eszközödön van bármilyen vonalkód, inkább áztasd be egy kicsit, majd utána próbáld lekaparni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Helyesen pakolj be a mosogatógépbe!

Lehet, hogy te is elkövetted már azt, hogy túl sok eszközt pakoltál bele a mosogatógépbe, hogy minél kevesebbszer kelljen elindítani egy újabb programot. Ez nem a legjobb taktika, mert sem az edényeknek, sem pedig a mosogatógépnek nem tesz jót a túlpakolás. Úgy helyezd el a tárgyakat, hogy a nagyobbak ne fedjék el a kisebbeket, illetve az eszközök között maradjon némi üres hely is.

Az állatok tányérja tiltólistás

Bár egyszerű megoldásnak tűnik, ha a cicád vagy a kutyád tányérját a mosogatógépbe rakod, ez nem ajánlott, mert az eszközben elszaporodhatnak miattuk a gombák és a baktériumok. Az amerikai National Sanitation Foundation kutatói úgy vélik, hogy az állatok tálkái hemzsegnek a gombacsíráktól.

cica eszik a tányérból

Azt is kimutatták a szakértők, hogy az állatok edényeinek 67%-a még egy mosási program után is tartalmazza a Salmonella baktériumot. Ennek az az oka, hogy a mosogatóban a víz nem elég forró, hogy elpusztuljanak egyes baktériumok. Azért, hogy megakadályozd a gombák és különféle baktériumok elterjedését a mosogatógépedben, muszáj a szerkezetet rendszeresen tisztítanod.

Minden használat után hagyd nyitva a gép ajtaját pár órára, hogy teljesen ki tudjon száradni. Kéthavonta tisztítsd át magas hőfokon a gépet speciális mosogatótisztító folyadék vagy ecet segítségével. Az ajtózáró gumitömítéseket is tisztítsd rendszeresen, még a gumiperemek alatt is, ezt a műveletet kéthetente ajánlott elvégezni. Ha a rendszeres karbantartást betartod, akkor a mosogatógéped élettartamát is meg tudod növelni.

Ezt is szeretjük