4 gyakori hiba, ami tönkreteszi a mosogatógépet: mégis sokan elkövetik őket

A mosogatógéped hosszabb életű lesz, ha nem követed el az általános hibákat.

mosogatogep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára elképzelhetetlen az élet mosogatógép nélkül, de ez érthető, ha adott egy háromfogásos családi ebéd vagy vacsora, a nagy evés-ivás után pedig ott tornyosul a sok ételmaradékos tányér, főzőeszköz, hogy a poharakról már ne is beszéljünk.

Ezt a sok tárgyat nyilván egyszerűbb berakni egy mosogatógépbe, mely elvégzi helyetted a piszkos munkát. Ha viszont egy nélkülözhetetlen tárgy elromlik, az bizony, nagyon tud fájni az embernek, emiatt oda kell figyelni, mit és hogyan mosol el. A mosogatógéped mindezt hosszú élettel hálálja meg.

Ételmaradékot a kukába

A mai mosogatógépek már sokkal hatékonyabban veszik fel a harcot a makacs szennyeződésekkel, mint elődeik. Azonban arra ügyelj, hogy a nagyobb méretű ételmaradékok ne kerüljenek a gépbe, mert eltömítik a szűrőket. Ez azért rossz, mert a szerkezet meghibásodását okozhatja, emellett előfordulhat még, hogy a gépben mosogatás után állni fog a víz, vagy a mosogató kellemetlen szagokat áraszt magából. Emiatt a szűrő tisztítását komolyan kell venni.

ételmaradék

Ha sűrűn használod a mosogatógépedet, akkor minimum kéthetente muszáj a szűrőt tisztítanod. A karbantartással kapcsolatos teendők hiányának nemcsak a mosogatógéped látja kárát később, hanem az edényeid is. Idővel a gép nem fogja alaposan megtisztítani az eszközöket: a poharakon cseppfoltok képződnek, az edények pedig koszosak maradnak.

Arra is figyelj, hogy savas ételmaradékok ne kerüljenek a szerkezetbe, mert a vízzel és a mosószerrel reakcióba lépve rozsdásodást okoznak a gépben. A korrózió amellett, hogy nem nyújt szép látványt, még a gép élettartamát is csökkenti. A gépet roncsoló ételmaradékok közé tartozik a lekvár, a mustár, a szójaszósz, a szirupok, a marha-, sertés- és baromfihús, valamint a gomba is.

A címkét kapard le!

Számos konyhai kiegészítőre, bögrére és tányérra ráragasztják az üzletek a termékeik vonalkódját, azonban ezek a ráragasztott címkék is eltömíthetik a szűrőt. Ezért, ha bármely eszközödön van bármilyen vonalkód, inkább áztasd be egy kicsit, majd utána próbáld lekaparni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Helyesen pakolj be a mosogatógépbe!

Lehet, hogy te is elkövetted már azt, hogy túl sok eszközt pakoltál bele a mosogatógépbe, hogy minél kevesebbszer kelljen elindítani egy újabb programot. Ez nem a legjobb taktika, mert sem az edényeknek, sem pedig a mosogatógépnek nem tesz jót a túlpakolás. Úgy helyezd el a tárgyakat, hogy a nagyobbak ne fedjék el a kisebbeket, illetve az eszközök között maradjon némi üres hely is.

Az állatok tányérja tiltólistás

Bár egyszerű megoldásnak tűnik, ha a cicád vagy a kutyád tányérját a mosogatógépbe rakod, ez nem ajánlott, mert az eszközben elszaporodhatnak miattuk a gombák és a baktériumok. Az amerikai National Sanitation Foundation kutatói úgy vélik, hogy az állatok tálkái hemzsegnek a gombacsíráktól.

cica eszik a tányérból

Azt is kimutatták a szakértők, hogy az állatok edényeinek 67%-a még egy mosási program után is tartalmazza a Salmonella baktériumot. Ennek az az oka, hogy a mosogatóban a víz nem elég forró, hogy elpusztuljanak egyes baktériumok. Azért, hogy megakadályozd a gombák és különféle baktériumok elterjedését a mosogatógépedben, muszáj a szerkezetet rendszeresen tisztítanod.

Minden használat után hagyd nyitva a gép ajtaját pár órára, hogy teljesen ki tudjon száradni. Kéthavonta tisztítsd át magas hőfokon a gépet speciális mosogatótisztító folyadék vagy ecet segítségével. Az ajtózáró gumitömítéseket is tisztítsd rendszeresen, még a gumiperemek alatt is, ezt a műveletet kéthetente ajánlott elvégezni. Ha a rendszeres karbantartást betartod, akkor a mosogatógéped élettartamát is meg tudod növelni.

Ezt is szeretjük