Semmiképp se öntsd a lefolyóba! Hol és hogyan adhatod le a használt sütőolajat?

A szelektív hulladékgyűjtésbe a használt háztartási olaj elkülönítése is beletartozik.

olaj 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsírban és olajban sütés a legelterjedtebb konyhatechnikai módszer, az így keletkező használt olaj azonban különleges kezelést igénylő hulladék. Egyetlen cseppje akár 1000 liter vizet is beszennyezhet, ezért nem szabad a lefolyóba önteni.

Nemcsak a környezetre, az egészségre is veszélyes, mert a többszöri hevítés következtében rákkeltő anyagok keletkeznek benne. Szerencsére manapság egyre nagyobb az igény a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére, melyet az erre szakosodott üzemekben végeznek.

Fontos tudnivalók a gyűjtéshez

A sütőolaj használatát követően várd meg, amíg kihűl az olaj, és csak utána öntsd gyűjtőedénybe. Célszerű egyébként az étolaj eredeti palackjába gyűjteni a használt olajat, így nem kell befogni egy újat, hanem újra lehet használni a régit.

Hol adhatod le a használt olajat?

Léteznek speciálisan, hulladéknak minősülő, elhasznált sütőzsiradék begyűjtésével, feldolgozásával foglalkozó cégek, melyek többféle lehetőséget kínálnak a leadásra: egyrészt kipróbálhatod a gyűjtőpontkeresőt, másrészt országszerte több benzinkúton gyűjtik is a használt lakossági étolajat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarban, illetve a Biofilter Környezetvédelmi Kft. telephelyén szintén leadhatod. Utóbbi cég társasházak jelentkezését is várja további gyűjtőhelyek kialakítása céljából.

Mi történik a begyűjtött, használt sütőolajjal?

A sütőolaj a vállalat telephelyére kerül, ahol egy úgynevezett zsírolvasztó berendezésben újrahasznosítják. A végterméket, azaz a tisztított növényi étolajat pedig a biodízel-iparág használja. 

A biodízel legnagyobb előnye a kőolajjal szemben, hogy képződéséhez nem kellenek évmilliók. Ráadásul, a növényi olajok üvegházhatású gázkibocsátása 50%-kal kevesebb a fosszilis üzemanyagok, azaz a gázolaj és a benzin értékeinél.

Miért környezetkárosító a használt sütőolaj?

Ha a vécébe öntöd, onnan egyenes út vezet a csatornahálózatba, ami vagy a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy tönkreteszi a természetes vizek élővilágát. Ezért egyetlen csepp használt étolaj miatt akár 1000 liter víz is kárba veszhet. A talajra önteni sem jó ötlet az olajat, mert gátolja annak légáteresztő képességét, és egyfajta záróréteget képez, ami megakadályozza a víz szabad mozgását.

Rendszerezési tippek szatyrokhoz és zacskókhoz

Nemcsak nem lesznek szem előtt, de kifejezetten mutatósan tárolhatod a lakásban a szatyrokat és zacskókat, ha kipróbálod ezeket a jópofa rendszerezési tippeket. A legjobb pedig az, hogy a környezetnek is jót teszel vele, ha nem dobod a szemétbe a szatyrot, amit éppen nem használsz.

Képek: Getty Images Hungary.

A cikk forrásai: Hulladékvadász, Jövő Újratöltve, Biofilter.

Ezt is szeretjük