A nagymamád is így vásárolt, és nem véletlenül: egyre több Budapesten is a csomagolásmentes bolt

Nemcsak a környezetnek jó, otthon is kevesebb lesz a szemét, ha csomagolásmentes boltban vásárolsz.

szatyor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy mehetsz vásárolni, mint a nagymamád, karodon fonott kosárral, vagy kezedben szövet szatyorral, és otthon sem kell lelkiismeretfurdalást érezni az egyszer használatos zacskók, tasakok és hasonlók miatt. Ezt ajánlják Magyarország első csomagolás mentes boltjai.

A bevásárlásnál rengeteg szemét keletkezik, van, aki még a banánt is nejlonba teszi a boltban, pedig után meghámozza otthon. De a magvak, tészta, saláta, sajt mind műanyag burkot kap, így nem is lehet egy mezei boltban szemétmentesen vásárolni. Azonban, ha az ember no-waste boltokat választja, nem kell számolnia az ilyen műanyaghulladékokkal.

Mi az a csomagolásmentes bolt?

A csomagolásmentes bolt úgy működik, mint a nagyszüleink korában a piac. Az ember viszi a cekkert, benne a befőttesüveget, tárolódobozt és a különböző ételeket - a tésztát, zöldséget, babféléket, édességeket - azokba kapja, nem pedig nejlonzacskóban. Így, amikor hazamegy, nincs a szatyrában semmi fölösleges hulladék, csak az étel, amit vásárolt.

ligeti-bolt-csomagolasmentes
Fotó: Forrás: A Ligeti Bolt honlapja

Budapesten már több ilyen hangulatos bolt is működik. A Ligeti Bolt két üzlettel van jelen a Karinthy Frigyes úton, illetve a Katona József utcában. A Ne pazarolj! pedig nemrég nyitott meg a Fő utcában.

Ezekben a no waste (vagyis hulladékmentes) életmódot támogató üzletekben szinte minden kapható, ami egy hagyományos közértben: élelmiszer-alapanyagok, tejtermékek, pékáruk, tészták, szörpök, lekvárok, teák, de kozmetikumok és háztartási kellékek is. Ezek többsége kézzel készült, termelői áru, tehát nem jön messziről, így a szállítással is kevesebb a környezetszennyezés. A gyanútlan betévedőnek sem kell megijednie, ugyanis, ha nem hozott magával szatyrot, vásárolhat a boltban is szövetszütyőt.

A hagyományos boltban is oda lehet figyelni, hogy kevesebb szemét termelődjön. A megpucolandó zöldségeket és gyümölcsöket nem kell nejlonba tenni, a műanyag csomagolású helyett válaszd a papírt, pékárut elég édesre és sósra szétválasztani, nem szükséges minden darabnak külön zacskó. Ne vásárolj többszörösen csomagolt termékeket, például olyan bonbont, ami a műanyag zacskón belül még egyszer műanyagba van burkolva. Legyen nálad mindig egy bevásárlótáska, hogy ne legyen szükség a műanyag szatyorra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Így rendszerezd otthon a műanyag szatyrokat!

Ha nálatok is túl sok felesleges nejlonzacskó gyűlt össze, de nem akarod egyszerűen kidobni őket, így tehetsz rendet köztük. Az újrafelhasználásukkal pedig a környezetet is véded. Mutatjuk a legjobb tárolási tippeket.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük