Mi mindenre jó a tojáshéj? Nem érdemes kidobni, mert nagyon értékes lehet a háztartásban
Mielőtt a szemétbe dobnád a tojáshéjat, ezt olvasd el! Lehet, hogy jobb haszna is lenne.

tojashej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A héj a tojásnak az a része, amely a legtöbb lakásban egyenesen a kukában végzi, hiszen nem a legfinomabb falat, sőt, az ember személyes sértésnek érzi, ha véletlenül mégis belekerül a sütibe vagy a rántottába. Azonban van néhány praktikus felhasználási módja, amiről talán még nem hallottál.

A tojáshéjnak több mint 90%-a kalcium, ennek köszönhetően a népi gyógyászatban a gyerekeknek is ajánlották por formában, hogy segítse a csontfejlődést. Kalciumtartalma miatt ugyanígy jót tesz az emberi bőrnek, a növényeknek és a termőtalajnak is.

Tökéletes a komposztáláshoz

A komposzthoz adva a tojáshéj értékes kalciummal tölti fel a trágyát. Nem kell attól sem megijedni, ha a kész komposztban tisztán látszanak a tojásdarabkák, ez nem okoz semmiféle gondot a föld minőségében. Azonban ha szeretnéd elkerülni, hogy fehér héjszilánkokat találja a növényeid alatt, hagyd, hogy a tojáshéj teljesen kiszáradjon, mielőtt a komposzthoz adod, mert a kiszáradt héj hamarabb bomlik porrá. Ehhez elég 3-4 nap, de akár be is teheted a sütőbe. Utóbbi eljárás akkor is segít, ha félsz, hogy szalmonella kerül a komposztba. Bár ez amúgy sem valószínű, hogy problémát okozhat, mert a komposztálás során a megemelkedett hő elpusztítja a baktériumokat.

tojashej-kave

Tedd a kávéba!

Furcsán hangzik a tipp, de ha gyomorsavgondjaid vannak, vagy nem szereted, ha keserű a kávé, jól jöhet ez az egyszerű trükk. A tojáshéj ugyanis lúgos kémhatású, míg a kávé savas, így a kávéőrleményhez adva csökkenti annak savasságát, és lágyítja az ízét. Fontos, hogy mielőtt a tojáshéjat felhasználnád, mosd el alaposan forró vízben. Erre a célra jobb a nyers tojáshéj, mert a főzés közben kénes vegyületek szabadulnak fel a tojásból, melyek beivódhatnak a héjba, és tönkretehetik a kávéd ízét.

Takarításhoz is használhatod

Az őrölt tojáshéjból egy kis szódabikarbóna segítségével szuper természetes súrolószer készíthető, amely semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz. A por elég érdes lesz hozzá, hogy a legkomolyabb szennyeződésekkel is elbánjon. Ehhez mindössze egy csészényi héjőrleményre és 3 csészényi szódabikarbónára lesz szükséged. A tojáshéjat 3-4 napig szárítsd, vagy a komposztnál is ajánlott módon tedd be a sütőbe takaréklángra, és addig szikkaszd, amíg a kezedben össze nem tudod morzsolni, ezután egy mozsárban vagy darálóban őröld finommá. Adhatsz a keverékhez pár kanál ecetet is, ha még hatékonyabb szerre vágysz.

tojashej-csira

Használd csíráztatáshoz

A tojáshéj rengeteg tápláló anyagot tartalmaz, így virágfölddel feltöltve tökéletesen használható csíráztatáshoz, és sokkal praktikusabb, mint az első pillantásra látszik. Használat előtt öblítsd el a félbe tört tojáshéjakat. Nem baj, ha nem egyenletes az oldaluk, a lényeg, hogy megtartsák a virágföldet. A nedves földdel - vagy csíráztató földkeverékkel - töltött tojásokat tedd vissza a tojástartóba, majd helyezd el bennük a magot. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy a tojástartót kiteszed az ablakpárkányra, és várod a hajtások megjelenését.

A legjobb szer a bogárcsípésekre

A tojáshéj kalciumtartalma a felelős azért is, hogy szuper szer készíthető belőle bogárcsípésekre. A kiszárított tojáshéjat helyezd annyi almaecetbe, amennyi ellepi, és hagyd, hogy feloldódjon benne, vagy legalábbis várd meg, amíg elkezd széthullani, ez ugyanis jelzi, hogy felszabadult belőle a kalcium egy része. A folyamat pár napig tart. A kész szert ezután töltsd szórófejes flakonba, és ha megcsíp egy bogár vagy szúnyog, spricceld a csípésre. Az oldatnak bőrösszehúzó hatása van, és enyhíti a viszketést, a hűtőben tárolva pedig akár egy hónapig is eláll.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Takarítás ételekkel

Nem a tojáshéj az egyetlen olyan étel, amely szuperül használható takarításhoz. A hűtőben és a kamrában több nagyszerű, természetes megoldás is rejtőzik arra az esetre, ha kifogyna otthon valamelyik kedvenced tisztítószerek. Mutatjuk, mihez nyúlhatsz szükség esetén.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük