Tisztít, illatosít és fertőtlenít: 5 dolog, amire jó a citromhéj
A citrom sokoldalúan felhasználható a háztartásban, így a héját sem érdemes kidobni.

citromhej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szívesen takarítja otthonát vegyszermentesen, már biztosan tapasztalta, hogy természetes szerek használatával is jó eredményeket lehet elérni, a módszer ráadásul sok esetben költséghatékonyabb és természetkímélőbb a hagyományos tisztítószereknél.

A citrom könnyen hozzáférhető gyümölcs, felhasználása pedig igencsak sokrétű, ha a háztartásról van szó: fertőtlenítőként, szagtalanítóként és folteltávolítóként is megállja a helyét. Nem érdemes ugyanakkor kidobni a citromhéjat sem, mert az alábbi praktikákhoz pontosan erre lesz szükséged.

Konyhai és fürdőszobai csaptelepek tisztítása

Általános tisztítószert készíthetsz, ha alaposan megmosod és lereszeled a citrom héját, befőttes üvegbe helyezed, majd pontosan annyi ecettel meglocsolod, hogy éppen ellepje. Zárd le az üveget, és tartsd hűvös, fénytől védett helyen két hétig. Használat előtt szűrd le, és töltsd a szert tiszta, szórófejes üvegbe.

Csillogóvá varázsolja a rézedényeket, eltávolítja a száraz ételmaradékot

A konyhai edények idővel elveszítik fényüket, arról nem beszélve, hogy sokszor az ételmaradékoktól is nehéz megszabadítani azokat. Hasonló esetben segíthet, ha egy marék durva szemű só és citromhéj egyvelegével alaposan átdörzsölöd a felületet.

Eltünteti az izzadságfoltokat a ruhákból

Ha legközelebb makacs izzadságfolttal találkozol, dörzsöld be a ruhaneműt egyenlő arányú citromhéj és citromlé keverékével, pihentesd egy éjszakát, majd mosd ki. Kirívó foltok esetén adhatsz a citromléhez egy teáskanál szódabikarbónát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szagtalanítja a szemetest

Előfordul, hogy hiába viszed ki a szemetet, a kuka továbbra is irgalmatlan bűzt áraszt. Erre az esetre szórj bele egy marék durva szemű sót és citromhéjat, illetve egy maréknyi jégkockát, majd szivaccsal dörzsöld át alaposan. 

Eltávolítja a vízkövet és a lerakódott szappanmaradékot

A szappan- és vízkőlerakódás megnehezítheti a takarítást, a citrom azonban remekül eltávolíthatja azokat: keverj össze egyenlő mennyiségű citromlevet és szódabikarbónát, majd koronázd meg a keveréket egy marék citromhéjjal. Szórd a felületre, szivaccsal dörzsöld át, és várj 5 percet, mielőtt letörlöd.

Hogyan száríts citromhéjat?

Mindenekelőtt alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd óvatosan hámozd le a héját, és vágd vékony csíkokra. A legjobb, ha konyhai aszalógéppel szárítod, ha nincs, fűtésszezonban a radiátor vagy akár a sütő - légkeveréses fokozaton 50-60 fokon - is megteszi. A szárított héjat por formájában is hasznosíthatod, ehhez csak le kell darálni a kihűlt citromdarabokat. Erre látsz példát a következő videóban.

Nyolc dolog, amire nem kellene papírtörlőt használni: kárt is okozhat

A papír törlőkendő sokoldalú konyhai segítség, de a fürdőszobákban is gyakran megfordul kéztörlő helyett. A legtöbb bútor jól takarítható vele, és sokan az edényeket is ezzel törölgetik el. De van néhány tárgy, melynek akár árthat is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük