Fényesít, ápol, súrol: 4 meglepő dolog, amire használható az olívaolaj a főzésen kívül
Karcos a bőrkanapé? A konyhában található a megoldás.

olivaolaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olívaolaj sok háztartásban állandóan jelen van az asztalon. Ez az egészséges növényi olaj isteni salátára hintve, de sütéshez is remek, azonban egy dologra ritkán használják a háziasszonyok: takarításra.

Pedig az olívaolaj nemcsak a tűzhely körül használható. Puhító, tápláló voltának köszönhetően számos más felhasználási módja van, mind a konyhában, mind a lakás más helyiségeiben, és remek segítség lehet a takarításhoz és bútorápoláshoz is.

Fényes konyha

Az olívaolaj rettentő jól használható a rozsdamentes acél és az öntöttvas tisztítására és fényezésére. Utóbbi foltmentes lesz, ha összekevered az olívaolajat egy kiskanál sóval. Az így keletkező súrolószerhez már csak egy kemény kefe vagy fogkefe kell. Ha elég tiszta a felület, öblítsd le forró vízzel.

olivaolaj

A rozsdamentes acél fényezéséhez nem kell extra adalék, csak egy rongy és némi olívaolaj. Addig kell dörgölni a felületet az olajjal, amíg tükörfényes nem lesz.

Fabútorok takarítása

A rattan garnitúrák úgy mennek tönkre, hogy a kiszáradó fa berepedezik és eltörik. Ezt lehet megakadályozni azzal, ha időnként a bútorokat áttörlöd langyos olívaolajjal. Érdemes puha rongyot használni, nehogy megsértsd a bútor felszínét.

Minden más fabútort is gyönyörűen ki lehet fényezni olívaolajjal, ráadásul ez még táplálja is a fát. Bútorfényezésre a legjobb szert úgy készítheted el, ha összekeversz két rész olívaolajat egy rész citromlével vagy ecettel. Ezt egy puha ronggyal masszírozd a felületbe. A karcolások, sérülések eltüntetéséhez használj egyenlő arányú keveréket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Festékes kézre

Ha szobafestés vagy karácsonyiajándék-készítés közben festékes lett a kezed, olívaolajjal ezen is lehet segíteni. Dörgöld a bőrödbe, hagyd úgy pár percen át, majd mosd le meleg, szappanos vízzel, és a festéknek nyoma sem lesz.

Bőrbútorok karcolásai ellen

Az olívaolaj nemcsak a fát puhítja fel, a bőrbútorokról is el lehet tüntetni a segítségével a karcolásokat, sérüléseket. Egy puha ronggyal, körkörös mozdulatokkal masszírozd az anyagba az olajat az ideális hatás érdekében. Nemcsak a sérülések tűnnek el, de gyönyörű fényt is ad a kanapénak.

Takarítás ételekkel

Nem az olívaolaj az egyetlen lakója a konyhának, mely sok mindenre használható. Számos ételnek vannak olyan tulajdonságai, melyek alkalmassá teszik arra, hogy kitakarítsd vele a lakást. Ha kifogy a kedvenc tisztítószered, próbáld ki ezeket ez alternatívákat!

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük