Ez az 5 leggyakoribb mosási hiba, ami nemcsak fertőzést, de bosszankodást is okoz
A helyes mosás nem is annyira egyszerű.

szennyes-mosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosógép ugyan tisztává varázsolja a ruhákat, de a víz és a használt szerek együttesen ártani is tudnak az anyagnak, ha rosszul alkalmazzák őket. A mosás nem tűnik bonyolult műveletnek, de több ponton lehet bakizni, mint gondolnád.

Ráadásul ezek nem csak a ruhák anyagára lehetnek rossz hatással, de akár az egészségre is.

A mosógépet is tisztítani kell

Ha a mosógépeden van tisztítóprogram, azt havonta egyszer érdemes lefuttatni, mert a dob nedves közeg, ahol könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, és akár a penész is felütheti a fejét. Ha pedig nem tiszta a dob, a ruha is büdös és koszos maradhat. Maga a mosás sajnos a mosógép belsejét nem takarítja ki, így, ha nincs tisztítóprogramod, időnként tölts a dobba ecetet és vizet, majd hagyd állni egy napon át, közben néha forgatva a dobot. 

mosogep-mosas

Mivel mosol?

Sokan egyáltalán nem használnak antibakteriális öblítőt, pedig ez, főleg egy betegség után, kifejezetten fontos lenne ahhoz, hogy minden kórokozó eltűnjön az anyagból. Ráadásul ezek a szerek alacsonyabb hőfokon is hatnak, és a mosógépet is tisztítják.

Gyakori hiba az is, hogy túl sok mosószert tesznek a ruhákhoz, pedig, ha a víz nem tudja kimosni az anyag szálai közül a vegyszert, a friss mosás megbüdösödhet. Nemcsak a mosószerrel, a fehérítővel is érdemes mértékkel bánni, ha túl sokat használsz, kilyukadhat az anyag. A törölközőket pedig ne mosd vízlágyítóval, mert megszűnhet a nedvszívó képességük. Használj helyette inkább ecetet. 

Mit mosol?

Sokan nem nézik meg mosás előtt a ruhában található cédulát, melyen fel van tüntetve az ajánlott hőfok és az egyéb speciális kívánalmak sora. A gyapjú és a finom ruhaneműket például nem ajánlott 40 foknál melegebb vízben mosni, mert nemcsak kiszöszölődhetnek, de a szálak össze is zsugorodhatnak. 40 fokon különben is takarékosabban működik a mosógép, így ezt a hőfokot érdemes tartani, hacsak nincs szó makacs foltokról vagy komoly tisztítást igénylő textilekről - például törölköző és fehérnemű.

Kifordítva a mosógépbe

Ugyan a külső foltokat úgy tudod a legjobban eltávolítani, ha nem fordítod ki a ruhát, de a legtöbb esetben, ha nem makacs foltokkal küzdesz, érdemes kifordítva a mosógépbe tölteni a holmikat. A pulóverek is kevésbé szöszölődnek ki, a nyomott pólókról pedig később jön le a minta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Telerakott dob

A ruháknak kell a mozgástér, hogy mindenütt egyenletesen érhesse őket a víz és a mosószer. Ha túlzottan megrakod a mosógépet, és nem tudnak benne forogni az anyagok, ha mosókapszulát használsz, nem oldódik fel rendesen, emellett a ruhák nem lesznek elég tiszták, és a víz sem tudja annyira átjárni őket, ezért mindig legyen annyi hely, hogy a két öklöd még beférjen a gépbe.

Cipőmosás mosógépben

Néhány cipőt nyugodtan betehetsz a mosógépbe, és nem lesz semmi baja. Feltéve, hogy megfelelő technikával látsz neki a kitisztításuknak. Mutatjuk, hogyan tarthatod tisztán és épen a lábbelijeidet.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük