Eltünteti a fa vágódeszkáról a koszt, patyolattiszta lesz a konyha: így használd a citromot
Ha az élet citromot ad, takarítsd ki vele a lakást.

takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb hűtőben bérelt helye van a citromnak, isteni vele a lazac, jól illik a legtöbb salátához, és tökéletes a teába. A citromnak azonban nemcsak ennyi haszna van, a lakásban is csodákat tehetsz vele. 

A citrom savasságának köszönhetően nagyon hasznos segítség lehet takarítás közben, enyhe fertőtlenítő jellege pedig jól hasznosítható ott, ahol nem kell nagy erejű tisztítószer.

Így tisztítsd a vágódeszkát!

A citrom legnagyobb hasznát fafelületeken veheted, amilyen például a vágódeszka is. Szórd be a felületét sóval, aztán dörgöld végig egy félbevágott citrommal úgy, hogy közben egy kis levet is kinyomsz belőle, majd a sós levet hagyd állni a deszkán 5 percet. Végül finoman kapard le egy nem recés késsel vagy műanyag spatulával a feloldott szennyeződést, és öblítsd el a vágódeszkát, vagy töröld át egy vizes ronggyal. Ez minden más fafelületen, például asztalon, gyúródeszkán is működik. Utóbbi esetében a sós, citromos levet akár egész estére is fent hagyhatod.

mikro-ajto

Mikrótisztítás

Csavard bele egy-másfél deci vízbe egy egész citrom levét, de akár beledobhatod a vízbe a citromot magát is. A keveréket hevítsd három percig, amíg fel nem forr, majd legalább 5 percig hagyd bent a mikróban. A szennyeződés könnyedén fel fog oldódni magától. Ezek után elég lesz egy papírtörlővel vagy ronggyal áttörölni a mikrót, de, ha makacs foltot találsz, fogj egy szivacsot, mártsd bele az ecetes vízbe, és dörgöld azzal a koszt.

Általános tisztítószer

Nagyszerű általános tisztítószert készíthetsz egy kis ecetből és citromhéjból. Rakj félig egy befőttes üveget citromhéjjal, majd öntsd tele ecettel, és hagyd egy sötét helyen állni két hétig. Ezután szűrd át a keveréket, töltsd egy szórófejes flakonba, és máris remek általános tisztítószert kapsz.

Szagtalanításra

A citrom remekül semlegesíti a szagokat. Akár műanyag dobozról, akár szemetesről van szó, nincs más dolgod, mint félbevágni egy citromot, és a gyümölcs belsejével végigdörgölni az edény falát. Azonnal semlegesíti a kellemetlen bűzt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tisztítószerek a hűtőből

Nem a citrom az egyetlen olyan étel, amit takarításra használhatsz. A hűtőd hemzseg a jobbnál jobb tisztítószerektől. Lehet, hogy nem mindegyik olyan hatásos, mint a boltban kapható változatok, de, ha megszorulsz, segítségedre lehetnek.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük