Konyhai maradékok, amiktől eldugulhat a lefolyó: attól még, hogy folyékony, ne öntsd a mosogatóba
A tészta főzővizétől a megmaradt húslevesig sok minden landol a mosogatóban: arra viszont senki sem gondol, a csövekben hogyan folytatódik útjuk.

konyhai lefolyó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi vacsora után mi sem egyszerűbb, mint a megmaradt folyadékokat egy lendületes mozdulattal a konyhai lefolyóba önteni, ráengedni egy kis meleg vizet, és békésen bepakolni a mosogatógépbe abban a tudatban, hogy helyesen jártál el. Aztán a nagy habzsi-dőzsi után néhány héttel, de az is lehet, hogy hónapokkal, jön a feketeleves: a víz egyre nehezebben folyik le, a csövekből pedig kellemetlen szag áramlik vissza. 

Ezt elkerülendő, fontos, hogy tisztában legyél néhány alapvető, mégis ritkán emlegetett ténnyel, például, hogy melyek azok a folyékony halmazállapotú konyhai maradékok, amelyeknek nem a lefolyóban van a helyük. 

Káros anyagok

Közismert, hogy a vegyszerek és gyógyszerek a vízvezetékekbe jutva a talajba szivároghatnak, sőt, visszakerülhetnek az ivóvízellátó rendszerbe is. Tehát nemcsak a környezetedet, hanem saját magadat is mérgezed, ha a kemikáliákat egyszerűen kiöntöd a csapba, ahelyett, hogy leadnád egy veszélyes hulladékok befogadására alkalmas udvarban vagy épp a gyógyszertárban. 

lefolyo-szuro

Használt olaj

A rántott hús sütéséhez vagy bármilyen más ételhez használt étolajat nem célszerű újból felhevíteni, ugyanis számos káros, rákkeltő anyag szabadulhat fel belőle. A lefolyó helyett gyűjtsd befőttes üvegben vagy valamilyen más tárolóedényben, és add le, amikor legközelebb benzinkúton jársz, a hideg csövekkel és a hűs vízzel való találkozás hatására ugyanis a zsiradék megszilárdul, dugulást képezve ezzel a csőben. Arról nem beszélve, hogy az élővilágra szintén előnytelenül hat a talajba szivárgott olajos víz. 

Kávézacc

A kiadós ebéd után szinte kötelező egy jó erős fekete: a zacc azonban a lefolyónál sokkal jobb helyre is kerülhet. Megmentheted vele például kókadozó növényeidet, de arcpakolásként is megállja helyét. A lefolyóban ugyanis megtapad és felduzzad: ezáltal pedig akadályozza a víz lefolyását, szerves hulladék révén pedig egy idő után bűzös szagot áraszthat. 

kavezacc

Tészta főzővize 

Talán az egyik legáltalánosabb dolog, hogy a tészta főzővizét a csapba öntöd. Közben nem árt, ha hideg vizet is folyatsz a csapba, ugyanis a közel 100 fokos víz meg is olvaszthatja a csöveket. Pedig ez a szokás több sebből is vérzik. Az egyik, hogy a már említett olaj, amit a tészta főzővizébe is teszel, a hideggel érintkezve szinte azonnal megdermed, így, ha nem mosod át alaposan minél melegebb, de nem tűzforró vízzel a lefolyót, azonnal elkezd összeállni a zsírdugó. A másik probléma, hogy nem minden lefolyóban van külön szűrő, és néhány tésztadarab is belefolyhat: ezek pedig úgy megszívják magukat vízzel, hogy a rendszeren egy csepp sem tud továbbfolyni. 

Levesek

Az olaj miatt egyik leves sem a mosogatóba való, azonban egyik fajtájuk, a liszttel készített, sűrűbb változat különösen nagy veszélyt jelent. A liszt ugyanis képes megtapadni a csövek falán, és a nem rendszeresen, megfelelő módon tisztított vízvezetékeket hamar el tudja tömíteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A vízvezeték-szerelő tippjei

Nemcsak a konyhában, a fürdőszobában is érdemes ügyelni a vízvezetékek állapotára. Ezt a tíz tippet a vízvezeték-szerelőtől mindenkinek jobb lenne megfogadni.

Ezt is szeretjük