Akár 5 méterre is fellőheti a bacikat a WC, ha így húzod le: te is elköveted ezt a hibát?

12-szer több bacilus van a levegőben ott, ahol rosszul használják a WC-t.

WC használata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ház, annyi szokás, de nemcsak a megszokáson múlik, lecsukod-e öblítéskor a WC tetejét. Ha ugyanis nyitva hagyod, nagyon sok bacilust szabadítasz a levegőbe, és ez tudományosan bizonyított tény.

A WC-fedél lecsukása elég sok kapcsolatban képezi vita tárgyát, de perdöntő bizonyítékok szólnak amellett, hogy nagyon is érdemes odafigyelni erre az apróságra.

Miért csukd le a fedelet?

Amikor az ember elvégzi a dolgát, és lehúzza a WC-t, több liternyi víz áramlik egyszerre a csészébe, és az örvény nemcsak a lefolyóba viszi le, amit le kell, hanem egy részét ki is löki a levegőbe, és rákerülhet mindenre, ami a fürdőszobában van: törölközőre, fogkefére, szappanra. Ez a fajta WC-szökőkút pedig akár 5 méter magasba is szökhet.

wc-lehuzas

Már az '50-es évek óta folynak kutatások ebben a témában. 1975-ben jelent meg egy tanulmány a The Journal of Applied Microbiology című folyóiratban, mely azt taglalta, hogy egyetlen lehúzás során is rengeteg E.coli került a levegőbe, és ezután még négy-hat órán át élet- és fertőzőképes maradt.

A manapság használatos, alacsony vízfogyasztású WC-k valószínűleg nem generálnak akkora szökőkutat, de egy 2013-as tanulmány a témában arra az eredményre jutott, hogy a lehúzás során levegőbe jutó baktériumok nagyban felelősek lehetnek a hányást és hasmenést okozó fertőzések terjedéséért. 

A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt megakadályozza az ember, az, ha lecsukja a WC tetejét, mielőtt lehúzná azt. Ez főleg akkor fontos, ha sok ember használja ugyanazt a mosdót. Egy 2012-es tanulmány szerint például 12-szer több hasmenést okozó vírus kerül a levegőbe akkor, ha nem csukja le valaki a fedelet, mint akkor, ha igen.

Így rendezz be egy kis fürdőszobát

Minél kisebb egy fürdőszoba, annál fontosabb, hogyan van berendezve. Ezekkel a tippekkel és trükkökkel nemcsak stílusos lesz a mosdóhelyiség, de még lényegesen nagyobbnak is látszik majd, mint amekkora valójában.

Csak 3 négyzetméter a fürdő, de minden elfér benne - Fali tárolókkal oldották meg

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük