Sikálás nélkül kitisztítják a szürke, penészes fugát ezek a házi szerek - Ragyogni fog

Súrolni sem kell, ezzel a módszerrel könnyedén oldódik a kosz.

csempe-tisztitas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodálatos lenne, ha pusztán a járólapok felmosásával együtt a fugák is hirtelen újra fehéren ragyognának, ám a vékony kis járatokban sajnos rendesen és elég hamar megreked a koszt. Sokan megerőltető sikálással próbálják újra tisztává tenni a csempék és járólapok között éktelenkedő fugát, ám van ennél egyszerűbb módszer is, ami nem igényel súrolást.

Házi módszerrel könnyedén kifehéríthető újra a besárgult, szürke vagy penészes fuga. Kell hozzá az oly sok takarítási műveletnél jól bevált ecet és szódabikarbóna, melyeket azonban nem mindegy, hogyan használ az ember fugatisztításnál.

Természetes szerek fugához

Nemcsak piszok, penész ellen is kiváló házi szer az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav. Mindezekre szükség lesz a fugatisztításnál, ám ne keverd rögtön össze őket! Először is készítsd elő ezeket a természetes házi szereket:

  • forró víz
  • 20%-os ecet
  • szódabikarbóna
  • oxigénes fehérítő, avagy nátrium-perkarbonát
  • 100%-os citromlé vagy por állagú citromsav

Első lépésként, hogy a fugatisztítás minél könnyebben menjen, át kell mosni a csempefelületet ecetes forró vízzel. Ehhez forralj fel egy liter vizet, és önts bele egy deci 20%-os ecetet. Ha egy kicsit kihűlt, vegyél fel gumikesztyűt, és egy szivacs segítségével töröld át a felületet - csak semmi súrolás! -, amelynek fugáját szeretnéd kitisztítani. Ha nagyobb felületű járólapról van szó, válaszd az ecetes felmosást, a felmosóvíznél pedig tartsd meg a forró víz és ecet arányát.

Második lépésként, ha a felület megszáradt, keverj össze 4 evőkanál szódabikarbónát 2 evőkanál oxigénes fehérítővel, és ha citromlé helyett citromsavat használsz, abból is adj hozzá egy evőkanállal. Szórd be a fugát ezzel a keverékkel. Ez a mennyiség mintegy 4 négyzetméternyi felületre elegendő, ezért ha ennél nagyobb területet szeretnél megtisztítani, duplázd a mennyiséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem dupláztad a por állagú hozzávalók mennyiségét, forralj fel 4 deci vizet, amihez adj hozzá egy deci ecetet - és amennyiben nem citromsavat használtál, fél deci citromlevet is keverj bele -, majd töltsd szórófejes flakonba, és fújd be vele a tisztító porral megszórt fugát. Ha dupláztál a poros tisztítókeveréknél, duplázd a mennyiségeket az ecetes víznél is, hogy biztosan elég legyen a takarításhoz. A lefújt keveréket hagyd hatni 5-10 percig, hogy kipezsegjen a kosz a fugából, majd egy kefével erőlködés nélkül dörzsöld át a felületet. Utolsó lépésként pedig ecetes vízzel újra töröld át a csempét vagy járólapot.

A csempe is ragyogni fog

A vízkő csúnyán megmutatkozhat a csempén, de szerencsére ez ellen is van néhány jól bevált házi szer, amelyekkel kényelmesen át lehet törölni a felületet. Ha ezeket használod, nemcsak tiszta és vízkőmentes, de fényes is lesz otthonod csempézett felülete.

Ezt is szeretjük