5 étel, amit nem szabad mikróban újramelegíteni: ételmérgezést is okozhat némelyik
A mikró segítség a mindennapokban, de bajt is csinálhat, ha olyan étel kerül bele, aminek nem lenne szabad.

mikro
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

Nőies egészruhák telt alakra, amik a kabát alatt sem mutatnak tömzsinek: alakformáló fazonok, árakkal »

Ez a nőies retró frizura okozta idén a legnagyobb meglepetést: nem, ez már nem az a focistahaj »

Nem tökéletes a testük, de elfogadták önmagukat: leszámoltak a megfelelési kényszerrel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nagy dolog volt, amikor 1946-ban eladták az első, Percy Spencer tervezte, radartechnológiára alapozott, egyelőre nem igazán háztartás-kompatibilis mikrosütőt. A következő évtizedekben mind tovább fejlesztették a gépet, mígnem a hetvenes években elérkeztek a maiakhoz hasonló jellegű, és már elérhetőbb árú készülékek.

Noha idő közben sokak bizalma megingott a mikrohullám biztonságosságában, a mai napig szinte konyháról konyhára használják a gépet, hiszen gyors, és egyszerű vele ételeket és italokat melegíteni. A folyamat azonban kellemetlenül is végződhet, ha az ember nem elég tájékozott a mikróhasználatot illetően: egyes főtt ételek újramelegítve egészségtelenné válhatnak, de akár ételmérgezést is okozhatnak.

Spenót és más leveles zöldségek

Bár nem mindenki szereti, annak, aki megeszi, fontos tudnia, hogy az újramelegítés nem a spenót barátja. A növény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, ami az újramelegítés során nitritekké, majd nitrozaminná alakul. Ez az anyag negatívan befolyásolja a test oxigénellátását, ráadásul egyes típusai a European Food Information Council kutatói szerint karcinogén tulajdonságúak is.

Csirkehúsételek

Gondot okozhat, ha a csirkehús nincs megfelelően átsütve, illetve megfelelően tárolva. Azokon a részeken ugyanis, ahol egy szemernyit is nyers maradt, rövid időn belül szalmonella kórokozók szaporodhatnak el. A WHO figyelmeztetése szerint a mikrózás nem feltétlen forrósítja fel kellőképpen a húst, így pedig nem fogja elpusztítani ezeket a kórokozókat. Már csak azért sem, mivel a mikrohullámú sütőbe rakott étel nem egyenletesen melegszik, így a hús egyes területein óhatatlanul csak langyos marad.

Felvágottak

A különböző felvágottakat sem tanácsos a készülékkel melegíteni, ennek ellenére mégis sokan készítenek belőlük ily módon melegszendvicset. Rosszul teszik, ezek a termékek ugyanis olyan hozzáadott anyagokat, például tartósítószereket tartalmaznak, melyek, mint azt Pie, Spahis és Seillan közös tanulmányában írja, a mikrózás hatására kémiai átalakuláson mehetnek át, és ezáltal még károsabbak lehetnek a szervezet számára, mint egyébként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Burgonya és rizs

Legyen bár burgonyapüré, vagy épp petrezselymes krumpli, a maradék újramelegítése rejt magában némi veszélyt: ha a köret több órát áll szobahőmérsékleten, a Centers for Disease Control and Prevention kutatói szerint elszaporodhatnak rajta a Clostridium botulinum bakrétiumok, melyek botulizmust okozhatnak. Mivel a mikróba dobott ételt sokszor csak langyosítja, és nem forrósítja fel kellőképp az ember, ezek a kórokozók életben maradnak, és ételmérgezést okozhatnak.

A rizzsel sem sokkal jobb a helyzet: felületén ugyanis, Gilbert, Stringer, és Peace, az International Life Sciences Institute kutatói szerint Bacillus cereus spórák találhatók, melyek ha a köret szobahőmérsékleten hűl ki, elszaporodhatnak. Mivel a kórokozót egy enyhe mikrózás nem fogja elpusztítani, sajnos megeshet, hogy az ember ételmérgezést kap.

Mikrótisztítás citrusokkal

Tiszta és illatos lesz a készülék ezzel a vegyszermentes praktikával: csak citrusok és víz kell hozzá.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük