8 étel, amit soha ne tegyél be a mikróba: kellemetlen meglepetéseket okoznak
Bizonyos ételeket egy percre sem szabad mikróba tenni, mert kellemetlen következménye lehet.

GettyImages-470818108
Ez is érdekelhet

A női okosóra duplán öltöztet! (x)

Nevezz te is a Huawei Next Image nemzetközi mobilfotós versenyre! (x)

Nálad is belefér néha egy kicsivel több? (x)

Szakácskodj a szabadban! (x)

beauty and style

Nagyon divatos idén a csipke, de nem mindegy, hogy viseled: így nem lesz közönséges »

Ezeket edd rendszeresen ráncok ellen: az omega-3 zsírsavak legfőbb forrásai »

Gyönyörű koszorúslányruhák, melyek telt idomokon is jól mutatnak: szépen formálják az alakot, és ott takarnak, ahol kell »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mikró nagy segítség a konyhában, ám nem mindennek a melegítésére alkalmas, bizonyos ételek forrósítására pedig fokozott figyelemmel alkalmazható.

Alkalomról alkalomra érdemes már előre mérlegelni, elkerülendő a kellemetlen meglepetéseket.

Nyolc dolog, ami elővigyázatosságot igényel

A következőknek jobb más hevítési formát választani, vagy fokozott elővigyázatossággal eljárni.

Egész főtt tojás - A főtt tojást csak szeletelve szabad a gépbe tenni, ugyanis pár perc forrósodás után a tojás egyszerűen szétrobbanhat, összekenve az egész mikrót. A tojás héjastól se kerüljön be, hasonló okból.

Irdalatlan virsli - Virslit csak úgy tanácsos forrósítani, ha az ember előtte beirdalja, azaz kis vágásokat ejt rajta. A darabolatlan rúd ugyanis egykettőre szétrobbanhat.

Fagyasztott hús -   A hús kiolvasztására sem a gép a legalkalmasabb eszköz. Míg a külső részek már-már megsülnek, a közepe továbbra is fagyos, és ez veszélyes. Mivel a hullámok különböző mértékben járják át ezeket a területeket, ártó baktériumok szaporodhatnak el a húsban. Mikrózás helyett szobahőmérsékleten, letakarva érdemes azt kiolvasztani, és ha már nem jeges, azonnal kezdődhet is a főzés.

Chilis ételek - Ha a chilipaprika a mikróba kerül, az ajtó kinyitása után kiszabaduló gőz kellemetlenül csípheti az ember szemét.

Víz - Sokan nem vízforralóra, hanem a mikrohullámokra bízzák a tea- vagy kávékészítéshez szükséges víz hevítését. Ezzel azonban vigyázni kell: ha a csésze a kelleténél több ideig bent van, a víz hőmérséklete a forráspont fölé is melegedhet, és a megmozdított bögréből gejzírszerűen kiönthet, egyenesen az ember kezére.

Palacsinta - A palacsintának látszólag semmi baja nem lesz a mikrózástól, ám pillanatok alatt égetőre forrósítja a gép, ráadásul állaga sem lesz hívogató. Széle kemény, gumis, közepe ázott lesz.

Kenyér - Ropogós melegszendvics nem kerülhet ki a mikróból, ellenben ázott igen. Az eljárás ugyanis vizessé, ragacsossá teheti a kenyeret, így az étel élvezhetetlenné válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szószok - Bármilyen szószos étel is kerül a gépbe, túl hosszú melegítés esetén bugyogni kezd, és csúnyán összefröcsköli belülről, ami keserves takarítást vonhat maga után.

Fontos tehát a megfontoltság a mikróhasználat előtt, nemcsak az edények anyagára, hanem a gépbe kerülő ételek jellegére való tekintettel is.

Mit nem szabad hűtőbe tenni?

Ahogy bizonyos ételeket jobb távol tartani a mikrótól, úgy más ételeknek a hűtő az ellensége. Ilyeneket sorol a következő cikk.

Ezt is szeretjük