Ezt az anyagot kerüld az élelmiszerekben: erős fejfájást okozhat

Egy gyakran használt élelmiszer-adalék sokak számára kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Érdemes odafigyelni, hogy milyen ételekben fordulhat elő!

Fejfájást okozó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A feldolgozott élelmiszerek ízének fokozására számtalan adalékanyagot alkalmaznak, közülük az egyik legvitatottabb a mononátrium-glutamát (MSG). Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) által általában biztonságosnak (generally recognized as safe, azaz GRAS) minősített anyag fogyasztásával kapcsolatban azonban számos tanulmány felvetette a lehetséges egészségkárosító hatásokat.

Fejfájást okozó ételek

Az MSG a glutaminsav egy formája, amely természetesen is megtalálható egyes élelmiszerekben, mint a paradicsom és a sajtok. Az 1908-ban Japánban felfedezett anyagot ma széles körben alkalmazzák fagyasztott készételekben, levesporokban és fűszerkeverékekben. Az MSG fokozza az umami ízérzékelést, ezáltal intenzívebbé és finomabbá teszi az ételeket. Az adalékanyagot az E621 számmal jelölik.

Fejfájást okozó ételek jó

Bár az MSG-t hivatalosan biztonságosnak minősítették, egyeseknél kellemetlen tüneteket válthat ki. Az úgynevezett „MSG-szindróma” esetén fejfájás, kipirulás, izzadás, zsibbadás, gyengeség és hasi diszkomfort jelentkezhet a fogyasztást követő pár órán belül. Korábbi kutatások szerint a 3 grammot meghaladó MSG-bevitel valószínűsíthetően fejfájást és magas vérnyomást okozhat.

A Harvard Health Publishing szerint az emberek kevesebb mint 1%-a érzékeny az MSG-re, mégis érdemes odafigyelni a bevitelére. Az MSG gyakran megtalálható az olyan ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint a csipszek, a különböző mirelit ételek, a levesporok, a feldolgozott húskészítmények és instant tészták, amiket alapvetően érdemes mérsékletesen fogyasztani az alacsony tápértékük miatt.

Az MSG nemcsak a feldolgozott ételekben, hanem más élelmiszerekben is megtalálható, ám ezek esetében nincs kötelező jelölési kötelezettség. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a napi elfogadható beviteli mennyiségét testsúly-kilogrammonként 30 milligrammban határozta meg, ami egy 68 kilogrammos ember esetében körülbelül 2 grammnak felel meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Amennyiben valaki érzékenységet tapasztal az MSG-fogyasztást követően, érdemes elkerülnie azokat az élelmiszereket, amelyek ezt az adalékot tartalmazzák.

Az élelmiszerek címkéjének átnézése segíthet az MSG elkerülésében, különösen olyan termékek esetében, amelyek tartalmazhatnak hidrolizált fehérjét, élesztőkivonatot vagy szójafehérje-izolátumot. A legbiztonságosabb megoldás az, ha minél több friss, feldolgozatlan élelmiszert fogyasztunk, csökkentve ezáltal az MSG és egyéb mesterséges adalékok bevitelét.

Ezt változtatják meg a frontok az agyban: kiderült, hogy miért fáj sokaknak a feje

A változékony időjárás nemcsak a hangulatot, hanem az agy kémiáját is befolyásolhatja.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük