A 8 legjobb étel, ami segíti az emésztést: probiotikumokkal, rostokkal látnak el

A kiegyensúlyozott, egészséges emésztés kulcsfontosságú szereppel bír a fogyókúrában.

Emésztést segítő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztőrendszer létfontosságú szereppel bír az egészségmegőrzésben, rajta keresztül szívódnak fel a tápanyagok, és távoznak a szervezetből a salakanyagok.

Nem csoda hát, hogyha probléma keletkezik ebben az érzékeny rendszerben, a szervezet azonnal reagál, és puffadás, görcsök, hasi fájdalom, székrekedés vagy hasfájás jelentkezik. A rost- és probiotikumszegény étkezés szintén előidézheti az emésztőrendszer zavarait.

Emésztést javító ételek

A gyomor és a belek megfelelő működéséhez nem csak a táplálkozásra kell odafigyelni, hanem a rendszeres mozgásra és a pihentető alvásra. A fizikai aktivitás nemcsak a bélmozgást serkenti, hanem a véráramlást is az erekben, amik szintén elősegítik a bevitt tápanyagok feldolgozását. A folyadékfogyasztás is nélkülözhetetlen, kiemelkedő szerepet játszik a vízivás, ami meggátolja a székrekedés kialakulását. Az alvás hasonló szinten befolyásolja az anyagcserét és az étvágyat, alvászavar esetén különböző emésztési rendelleneségek alakulhatnak ki.

Ahogy korábban említettük, mindezek mellett a rostokban és a mikrobiom egyensúlymegőrzését támogató probiotikumokban gazdag táplálékok fogyasztása szintén kulcsszerepet játszik az emésztés javításában.

A lenmag tele van rostokkal, bővelkedik fehérjében, omega-3 és omega-6 zsírsavban is, kiemelkedő magnézium- és tiamintartalma támogatja az anyagcsere-folyamatokat. Olyan erős hatással bír, hogy napi egy evőkanálnál nem is javasolt többet fogyasztani belőle. Érdemes a reggelt az ízletes, laktató lenmagpudinggal indítani, mely ebédig tartó lendületet ad.
A proteinben és rostokban gazdag müzliszeletet pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul az emésztést is serkenti. A benne lévő zabpehely igazi rezisztenskeményítő-forrás, mely prebiotikumként funkcionál, és táplálja a bélflóra jótékony baktériumait.
A koreai kimchi a világ egyik legegészségesebb étele, mely fermentált káposztából készül. A benne lévő rostok és probiotikumok elősegítik az emésztést és a jó baktériumok növekedését a vastagbélben - minél tovább erjed a kimchi, annál magasabb koncentrációban tartalmaz probiotikumot.
A csontleves az állatok csontjaiból készül, gyakran marhalábszárcsontot használnak hozzá. A benne található zselatin és glutamin elősegítik az élelmiszerek könnyebb áthaladását a bélrendszerben, a glutamin még a bélfalat is védi.
A lencsék, köztük a vöröslencse az egyik legjobb rostforrás, alacsony glikémiás indexe miatt nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést sem, hosszan laktat. A kiadós vöröslencse-krémleves egytálételként is megállja a helyét, a benne lévő gyömbér védi a gyomrot és serkenti az emésztést.
A spenóttal készült zöldségkrémleves kiváló választás ebéd gyanánt. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, bővelkednek oldhatatlan rostokban, amik felgyorsítják a salakanyagok távozását. Magnéziumtartalma is enyhíti a székrekedést, javítja az izom-összehúzódásokat a gyomor-bél traktusban. Emellett olyan cukrot tartalmaz, mely táplálja a bél jótékony baktériumait, elősegítve ezzel az emésztést.
Igazán különleges, könnyed fogás az almás csirkeragu, mely fehérjékkel és rostokkal lát el. Az almában található pektin tápanyagként szolgál a vastagbélben élő jótékony bélbaktériumoknak. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vastagbélgyulladás, segít székrekedés és hasmenés esetén is.
A joghurt közismerten tele van probiotikumokkal, melyek az emésztőrendszer jó baktériumai, javítják az emésztést. Változatosan beépíthető az étrendbe, akár önmagában is elfogyasztható, de fűszeres joghurtos, kapros öntetet is készíthetsz belőle, ami tökéletes dresszing salátákra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük