Aranysárga vasárnapi húsleves velős csonttal főzve: így marad a csontban a velő
A húsleves velős csonttal remek nyitánya a hétvégi közös ebédnek.

marhahusleves-velos-csonttal-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A marhahúsleves titka, hogy nagyon alacsony lángon éppen csak gyöngyöztesd a levest hosszú órákon keresztül, de semmiképpen ne hagyd forrni. Így a zöldségek és a hús íze kioldódik a lébe, és a velő is a csontban marad. Főleg, ha besózod a két végét. A marhahús főzési ideje minimum három óra.

Velőscsont-leves

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 0.5 kg velős csont
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 2 db krumpli
  • 0.5 fej karalábé
  • 0.5 fej zeller
  • 3 szál zellerzöld
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 1 szem szerecsendió
  • cérnametélt
Recept idők

Elkészítés:

A húst és a csontot darabold fel, és helyezd egy nagy lábos aljára. Öntsd fel hideg vízzel, és a lehető legkisebb lángon, fedő nélkül kezdd el főzni. A keletkező habot időnként szedd le róla. A zöldségeket pucold meg és vágd nagyobb darabokra: a répákat negyedeld, a zellert és a karalábét szeleteld vastag cikkekre. A hagymát, a krumplit és a fokhagymagerezdeket pucold meg, de hagyd egyben. A paprikát és a paradicsomot csumázd ki, és vágd félbe, a paradicsom maradhat egyben. Másfél óra elteltével a zöldségeket, az egészben hagyott zellerzöldet és a fűszereket add a leveshez, és főzd további másfél órát. 

Tálalás előtt a leves alatt zárd el a lángot, és hagyd tíz percet pihenni. Ezután szűrd le, ha sok a zsír a tetején, szedd le, majd ismét tedd a tűzre, és a csomagoláson olvasható ideig főzd ki benne a cérnametéltet. A zöldségeket és a húst felszeletelve visszateheted a fazékba, vagy kínálhatod külön tálon.
A hagyományos vasárnapi ebédmenüben a májgombócleves is helyet kaphat. 

Ezt is szeretjük