Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

B12-vitamint a szervezet nem tud magától előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása.

B12-vitamin ételekben és italokban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel többek közt a fehérje-anyagcserében és a vörösvérsejtek megfelelő működésénél is közrejátszik. Napi ideális bevitele átlagos felnőtteknél 2 mikrogramm, várandósság és szoptatás ideje alatt ennél valamivel több, 3 mikrogramm.

A vitamin felszívódása a vékonybélben történik, ahol egy intrinsic nevű komponens segíti a véráramba kerülését, onnan pedig az úgynevezett transcobalamin fehérje szállítja tovább a csontvelőbe és a többi szervbe. Érdekes módon a vastagbél bélbaktériumai képesek lennének B12-vitamin előállítására, ám onnan nem jutna a vérkeringésbe.

B12-vitamint tartalmazó ételek és italok

A vitaminhiány elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű bevitelre, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak pedig különösen, mivel a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. Adott esetben szükség lehet extra B12-pótlásra étrend-kiegészítő formájában is, de erről mindenekelőtt célszerű orvossal konzultálni. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk pár élelmiszert, melyek rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vitaminhiány.

Egy kutatás alkalmával megállapították, hogy, bár a tojássárgája több B12-vitamint tartalmaz, mint a fehérje, érdemes egyben fogyasztani, mert így elegendő B2- és D-vitaminhoz is jut a szervezet.
Fotó: Getty Images Hungary
A tonhal nemcsak omega-3 zsírsavban, hanem B12-vitaminban is gazdag, így érdemes hetente többször fogyasztani. Egy konzervnyi tonhal ezen felül elegendő fehérjét, foszfort, szelént, A- és B-vitamint is tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
Egy közepes pohár ízesítetlen görög joghurt szintén fedezi a napi B12-vitamin-szükségletet, mindemellett értékes fehérjékben sem szűkölködik. A cukrozott változatok helyett viszont inkább ízesítsd otthon, gyümölcsökkel.
Fotó: Getty Images Hungary
A svájci sajtok jellemzően sok B12-vitamint tartalmaznak, emellett fehérjét, rostot és értékes zsírokat. Így mértékkel ezt is érdemes beépíteni a kiegyensúlyozott táplálkozásba.
Fotó: Getty Images Hungary
A puhatestűeket többnyire magas fehérjetartalmukról ismerik, pedig nagy mennyiségű B12-vitamint és vasat is tartalmaznak.
A marhahús a B12-vitamin elsődleges forrása, melyből már egy szelet fedezi a napi ajánlott mennyiséget felnőtteknél. Ugyanakkor célszerű - természetesen mértékkel - az organikus körülmények között tenyésztett állatok húsát fogyasztani.
Fotó: Getty Images Hungary
A tempeh probiotikus élelmiszerként teljes értékű fehérjeforrás, mely az összes esszenciális zsírsavat tartalmazza, mindemellett elegendő B12-vitaminnal támogatja a szervezetet.
A siitake gomba nemcsak Ázsiában, Magyarországon is egyre közkedveltebb: a növény rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, és B12-vitamin-tartalma sem csekély. Kiegészítésképp tökéletes része lehet az egészségtudatos étrendnek.
Fotó: Getty Images Hungary
Bár a szójabab önmagában nem tartalmaz B12-vitamint, a legtöbb gyártó az italok előállítása során hozzáadott tápanyaggal igyekszik pótolni. Természetesen ezúttal is célszerű az ízesítetlen változatot fogyasztani, ami minimális cukrot tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
A cukormentes, ropogós, mindenféle adalékanyagtól mentes, házi granola nemcsak finom, egészséges is, hiszen a rengeteg rost mellett értékes B12-vitamint is tartalmaz. Ha szívesen kipróbálnád, van rá egy remek receptünk.
Fotó: Getty Images Hungary

Képek: Getty Images Hungary.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük