Nem csak a táplálkozás okozhatja - 5 tévhit az inzulinrezisztenciáról
Mindenki hallott már róla, azonban a hallottak valóságtartalma megkérdőjelezhető.

cukorbetegség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia cukorbetegség, az elhízottak betegsége, a modern táplálkozás az oka, ezért megfelelő diétával kivédhető, csak a nőket érinti. Igazak ezek az állítások?

Íme, öt tévhit, melyekről dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont orvosa beszélt. 

Nem diabétesz

A cukorbetegség előszobájaként emlegetik az inzulinrezisztenciát, az nem maga a diabétesz! Az IR egy cukoranyagcsere-rendellenesség, és lényege, hogy a sejtek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, ezért a hasnyálmirigyben több inzulinhormon termelődik.

cukorbetegség-vizsgálat

Nem csupán a modern táplálkozás az oka

Öröklődhet is a sejtek ellenállása az inzulin iránt. Amennyiben a szülők vagy a nagyszülők között időskori cukorbeteg található, akkor nagyobb valószínűséggel jöhet létre inzulinrezisztencia a gyermekek vagy éppen az unokák körében. Emellett szerepet játszik a kialakulásában a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is, mely csupán az egyik ok lehet. 

A normál testsúlyúakat is érinti

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája - aki a páciensek véleményei alapján idén is elnyerte az Év kiváló orvosa elismerést - elmondta: nem csupán a túlsúlyproblémákkal élőket érinti az IR, előfordulhat normál testalkatúaknál is. Az inzulin az egyetlen olyan hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban maradjon. A sok inzulin hatására egyre nagyobb zsírréteg halmozódik fel. Inzulin hiányában azonban előfordulhat testsúlycsökkenés is az 1-es típusú cukorbetegek esetében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A férfiak betegsége is

- Nemcsak a nőket, hanem bizony, a férfiakat is érintheti az inzulinrezisztencia! Leginkább a hasi elhízás, magas vérnyomás, kopaszodás, merevedési probléma jelent számukra gondot. Az IR a férfimeddőség egyik oka is lehet, sikertelen családtervezés esetén ezért szükséges a pár férfitagját is megvizsgálni - emlékeztet dr. Koppány Viktória.

A diéta fontos, de nem elegendő

Az IR kezelése komplex, nem lehet csak a diétára koncentrálni: a cél, hogy csökkenjen a vércukorszint és az inzulinszint, megszűnjenek vagy csökkenjenek a tünetek, ezáltal pedig kivédhető legyen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Az IR-diéta - személyre szabott szénhidrátétrend - csak az egyik, bár fontos eleme a terápiának, lényeges még az életmódváltáson belül a rendszeres testmozgás, valamint szükség szerint a gyógyszeres kezelés. 

Cukorbeteg-diétás reggeli

A fehérjében és rostban gazdag reggelik cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ideálisak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük