Miért lesz egyre több magyar nő IR-es? A felismerés létfontosságú lenne
2014-ben 727 ezer 2-es típusú cukorbeteget számoltak össze, ez a lakosság 7%-a. Az újonnan diagnosztizáltak több mint fele nő.

diabetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség előszobájának is nevezik az inzulinrezisztenciát, mely korunk egyik legtöbb problémát okozó anyagcsere-betegsége. Mi áll a hátterében? 

Miért fontos időben felismerni és kezelni? Ezt is megtudjuk dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistájától.

A betegek több mint fele nő

2014-ben 727 ezer 2-es típusú cukorbeteget számoltak össze, ez a lakosság 7%-a. Az újonnan diagnosztizáltak több mint fele nő. Az életkor előrehaladtával egyre több a 2-es típusú cukorbeteg, melynek vannak megelőző állapotai: így a prediabétesz - IFG, IGT - és az inzulinrezisztencia - IR. 

Azt nem tudni pontosan, hányan élnek IR-rel, a közösségi médiában létrejött Inzulinrezisztenciával - teljes életet csoport taglétszáma már több mint 17 ezer, ez is egy árulkodó adat. Naponta osztanak meg információkat egymás között a betegtársak. A klub létszáma folyamatosan növekszik, az elmúlt egy hónapban közel ötszáz fővel bővült. 

IFG, IGT, IR?

Az ülő, elkényelmesedett, mozgáshiányos és a tartósan stresszes életmóddal, a nem megfelelő táplálkozással gyakorlatilag megágyazunk az IR-nek. Valószínűleg korábban is létezett ez az anyagcserezavar, melynek három fázisát/állomását különböztetjük meg:

  • Emelkedett az éhomi vércukorszint - IFG: az éhgyomorra mért vércukorszint meghaladja a normál értéket (≤6,0), azonban nem több mint 7,0 mmol/l. Ennek következtében a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint, hogy normalizálja a vércukorszintet - hiperinzulinémiás állapot.
  • Csökkent a glükóztolerancia - IGT -, kifáradnak az inzulintermelésért felelős béta-sejtek - az éhomi vércukorszint 7,0 mmol/l alatti, az étkezés után két órával mért vércukorszint azonban 7,8 mmol/l és 11,0 mmol/l között található. 
  • Kialakul az IR, melyet sajnos ritkán vesznek észre, vagy ritkán gondolnak rá, mert nem mérik meg a vér inzulinszintjét. Innen már csak egy lépés a diabétesz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Komplex kezelés: hármas elem

Az utóbbi néhány évben fedezte fel az orvostudomány, hogy a cukorbetegség előjeleit is figyelni kell: kiszűrni, kivizsgálni, majd kezelni. A terápia hármas eleme hasonló a 2-es típusú diabétesz kezeléséhez: személyre szabott életmód-terápia, ennek része a meghatározott szénhidráttartalmú étrend dietetikus közreműködésével, valamint a rendszeres kardió és erősítő edzés mozgásterapeuta segítségével, illetve szükség szerint gyógyszerek alkalmazása, konzultálva a diabetológus/endokrinológus szakorvossal, attól függően, milyen más probléma - hormonzavar, PCOS, meddőség - áll a háttérben. 

Tíz reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot: cukorbetegek is fogyaszthatják

A cukorbetegségben sem lehetetlen változatosan reggelizni, ám a vércukorszint stabilan tartása érdekében jól kell összeválogatni a bevitt tápanyagokat. A 2-es típusú diabétesz esetén különösen fontos az ideális testsúly elérését is segítő diéta, de megelőzésként is hatásosak a következő fogások.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük