4 ártalmatlannak tűnő dolog, amit tilos alkohollal keverni - Életveszélyes tüneteket produkálhat

Néhány dolgot életveszélyes lehet alkohollal keverni.

alkohol
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán emlékszel még a néhány éve bombaként robbant városi legendára, miszerint a kóla és a Mentos drazsé együttesének fogyasztása halálos kimenetelű baleseteket okozhat, ha közvetlenül egymás után kerülnek a szervezetbe. Természetesen a teóriáról bebizonyosodott, hogy nem igaz, de az alkohol esetében már több, valóban érvényes tiltás létezik.

Tiltólistásak a gyógyszerek, néhány fájdalomcsillapító, és egyes vérnyomáscsökkentők különösen veszélyesek lehetnek. De egy-egy idült betegség vagy az áldott állapot is gátja lehet az alkoholfogyasztásnak. Terhesség idején a szeszes italok magzati szinten okozhatnak súlyos, akár visszafordíthatatlan károsodást.

Energiaitalok

Bár egy hajtós pénteki nap után az esti buliban remek ötletnek tűnik olyan, magas koffeintartalmú, fáradtságűző szerekkel felturbózni az alkoholt, mint az energiaitalok, ezek együttes fogyasztása nagyon káros. Az ütős kombináció kóros álmatlanságot, súlyos esetben akár végzetes kimenetelű szívrendellenességeket, szívelégtelenséget is kiválthat.

Antidepresszánsok

A vény nélkül is kiváltható kedélyállapot-fokozókra fogyasztott alkohol olyan mértékben fokozhatja ingerlékenységed, hogy a legkisebb apróságból is elefántméretű problémát csinálsz majd. A legapróbb összezördülés is könnyen tettlegességig fokozódhat. Sosem tudhatod, mire vagy képes akkor, ha igazán felingerelnek, és még enyhén kapatos, bódult állapotban is vagy.

Cukorbetegség

Ha diabéteszben szenvedsz, különösen oda kell figyelned, mennyi és milyen típusú alkoholt fogyasztasz. A sörök, borok kiugróan magas szénhidráttartalmuknál fogva hirtelen emelhetik meg a vércukorszintet, kóros inzulinreakciót indítva el a szervezetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha elkerülnéd a magas vércukorszint következtében kialakuló rosszullétet, inkább kerüld messzire a talpaspoharat! Viszont a cukorbetegek számára kedvező hír, hogy néhány helyen már cukormentes sört, pezsgőt is be lehet szerezni, ami mértékkel fogyasztva nem okoz gondot.

Antibiotikumok és fájdalomcsillapítók

Elég néhány szem aszpirin, alkohollal keverve, súlyos esetben, különösen, ha valaki érzékeny rá, olyan szövődményeket is produkálhat a szervezetben, melyek messze meghaladják az egyszeri gyomorfájást. Ilyen lehet a máj- vagy veseelégtelenség is. De az antibiotikumok is tiltólistások. A fejfájástól a heves szívverésen át legenyhébb esetben az arcbőr kivörösödéséig bezárólag számtalan, komoly riadalomra okot adó tünetet produkálhatnak alkohollal együtt fogyasztva.

(Képek: Getty Images, Pexels.)

Ezt is szeretjük