Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek
Hiába egészségesek, a magas glikémiás indexű gyümölcsök tovább ronthatnak az inzulinrezisztencián.

papaja-ananasz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári forróságban bizonyára mindenkinek jólesik néhány lédús, édeskés gyümölcs. Inzulinrezisztencia és kialakult cukorbetegség esetén viszont hamar felmerül a kérdés: mely gyümölcsök fogyaszthatók biztonsággal?

Egyes gyümölcsök ugyanis magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt drasztikus inzulinválaszt váltanak ki a szervezetből. Az eligazodáshoz alapvető irányadó adat a gyümölcsök glikémiás indexe.

Gyümölcsök glikémiás indexe

Az inzulinrezisztencia meglététől függetlenül alapszabálynak tekinthető, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök, így a cseresznye, a meggy, a bogyósok, az eper vagy a körte nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, míg a közepesek és magasak fogyasztását korlátozni érdemes. 

Kialakult cukorbetegség esetén a magas glikémiás indexű gyümölcsöket csak nagyon kis mennyiségben, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva javasolt csupán fogyasztani, és a valamivel alacsonyabb számúaknál is legfeljebb 200 gramm bevitele ajánlott egyszerre.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük