Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek
Hiába egészségesek, a magas glikémiás indexű gyümölcsök tovább ronthatnak az inzulinrezisztencián.

A nyári forróságban bizonyára mindenkinek jólesik néhány lédús, édeskés gyümölcs. Inzulinrezisztencia és kialakult cukorbetegség esetén viszont hamar felmerül a kérdés: mely gyümölcsök fogyaszthatók biztonsággal?
Egyes gyümölcsök ugyanis magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt drasztikus inzulinválaszt váltanak ki a szervezetből. Az eligazodáshoz alapvető irányadó adat a gyümölcsök glikémiás indexe.
Gyümölcsök glikémiás indexe
Az inzulinrezisztencia meglététől függetlenül alapszabálynak tekinthető, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök, így a cseresznye, a meggy, a bogyósok, az eper vagy a körte nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, míg a közepesek és magasak fogyasztását korlátozni érdemes.
Kialakult cukorbetegség esetén a magas glikémiás indexű gyümölcsöket csak nagyon kis mennyiségben, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva javasolt csupán fogyasztani, és a valamivel alacsonyabb számúaknál is legfeljebb 200 gramm bevitele ajánlott egyszerre.
Képek: Getty Images.
OLVASD EL EZT IS!

- gyógyítás
- cukorbetegség
Nagyon fontos felfedezés: nem csak kétféle cukorbetegség létezik - És a kezelés sem mindegy

- cukorbetegség
- bőrbetegség