A cukorbetegség előszobájában jársz? 2 jel, ami alapján egyértelmű lesz a válasz

Problémás a vércukrod? A laboreredmények választ adnak a kérdésre, hogy fenyeget-e a ma már népbetegségnek számító diabétesz.

orvos-beteg-paciens
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Terheléses vércukorvizsgálatra készülsz? Vagy már végeztek nálad ilyet? Előfordulhat, hogy az eredményeid alapján a cukorbetegség előállapotában vagy.

A részleteket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el. 

Prediabétesz

Találkoztál már ezzel a kifejezéssel? A cukorbetegséget megelőző állapotnak három típusa van, és mindegyiknél nagyon fontos az időben elkezdett terápia. Az IGT a csökkent glükóztolerancia, az IFG az emelkedett éhomi vércukorszint, valamint létezik a két állapotnak az együttes megjelenése, az IGT és IFG.

diabetes

- Az éhomi és a terhelés során mért vércukorérték kismértékű emelkedése utalhat egyes, cukorbetegséget megelőző kórképekre - hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta.

Emelkedett vércukorértékek

IGT

Ez az egészséges szénhidrát-anyagcsere és a cukorbetegség közötti állapot, amikor az éhgyomri vércukorszint még nem emelkedett meg jelentős mértékben - 7mmol/l alatt van -, viszont az étkezés utáni két órával mért vércukorszint 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l között van. A vércukorterhelés során 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után mérik meg, hogy milyen mértékben emelkedett meg a vércukorszint. Amennyiben a terhelés során a vércukor értéke két óra múlva 7,8 mmol/l feletti értéket mutat, diabetológussal beszélheted meg a szükséges kezelést.

IFG

Az emelkedett éhomi vércukorszint - IFG - esetén is cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn. Az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és a 6,1 mmol/l-t, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az IFG igazolására éhomi vércukorszintmérést végeznek, és vércukorterhelés - OGTT, kétórás érték - is szükséges.

inzulinszint

IFG és IGT

Együttes fennállásról akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor 6,1-7,0 mmol/l között van, és a vércukorterhelés során a kétórás érték 7,8 és 11,1 mmol/l között mozog.

Korai felismerés

- A helytelen életmód, így az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány oda vezethet, hogy jellemző lehet a hasi vagy centrális elhízás, és kialakul a 2-es típusú diabétesz, mely súlyos szövődményekkel járhat. Azért fontos a szénhidrát-anyagcserezavar felismerése már prediabéteszben, illetve annak kezelése, mert már ilyenkor megjelenhetnek szövődmények. A magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket - szív, vérerek, idegek, szem, vese. A cukorbetegségbe történő átmenet gyakorisága nagyobb idősek, túlsúllyal rendelkezők esetében, valamint azoknál, akik további hajlamosító tényezővel - családi előfordulás, hipertónia, dyslipidaemia társulása - rendelkeznek - tette hozzá a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

A laborértékeken túl

Ha még nem jutottál el orvoshoz vércukorszintet mérni, érdemes figyelni az olyan hétköznapi jelekre is, mint például a leheleted jellege.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük