3 lépés, amivel kezelhető a PCOS: nem törvényszerű a meddőség
Gyermekvállalás PCOS-szel? Az életmódváltás is segíthet!

jovo-terhesseg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A PCOS egyre több nő által ismert és rettegett rövidítés. Nem ok nélkül, ugyanis a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok napjainkban: a fogamzókorú nők 6-15%-a szenved ezen leggyakoribb hormonális rendellenességtől. 

Holott a kór mielőbbi felismerése és beazonosítása a kezelés, valamint a későbbi, akár orvosi segítséggel történő teherbeesés kulcsa is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint ugyan a betegség közvetlenül nem gyógyítható, viszont jól kezelhető. 

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy összetett kórkép. A betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfihormont - androgént - termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a külső jegyek bizonyos aspektusaira és gyakran a termékenységre is. 

meddőség (2)
Fotó: Getty Images Hungary

Miután a szervezet nem tudja előállítani a szabályos, természetes ovulációhoz szükséges hormonokat, a petesejtek nem képesek megérni. Legsúlyosabb következménye, hogy nagymértékben akadályozza a természetes fogantatást, terhesség során pedig rizikófaktort jelenthet. 

Figyeld a tested szégyenérzet nélkül!

A betegség gyakran hosszú évekig észrevétlen marad. Sok esetben előfordul, hogy csak akkor derül ki, hogy valami nincs rendben, amikor a pár gyermeket szeretne. A PCOS beazonosítása nem egyszerű, hiszen összetett tünetegyüttes kíséri: rendszertelen menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, nehezen kezelhető, problémás arcbőr, szőrösödés vagy éppen hajhullás, súlygyarapodás, magas vérnyomás, akár inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. Különösen nehéz a diagnózis felállítása, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak. Segítsd gyógyulásodat azzal, hogy, ha az említett, kínosnak gondolt tünetek bármelyikét észleled magadon, szégyenérzetet félretéve, őszintén elmondod azt kezelőorvosodnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogantatás a betegség mellett

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Az érintett kismamánál számos betegség kialakulhat, valamint a születendő kisbaba is több kockázati tényezőnek van kitéve. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-től szenvedő nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak.

A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultálj nőgyógyászoddal. Továbbá határozz meg célokat, melyek lépésről lépésre történő megvalósításával fokozatosan térhetsz át az egészséges életmódra, ezzel is támogatva hormonháztartásodat. 

Tippek a betegség kezeléséhez

Noha a PCOS nem gyógyítható, odafigyeléssel és orvosi segítséggel, valamint életmódváltással kordában tartható, tünetei enyhíthetők.

Segítségkérés: ha az említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb kiderül a betegség, annál hamarabb kérhetsz segítséget a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a közeljövőben már gyermeket szeretnétek.

Életmódváltás lépésről lépésre: az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrend-kiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással, szükség esetén fogyással te magad is hozzájárulhatsz a PCOS tüneteinek mérsékléséhez, a fogantatás elősegítéséhez. A lényeg, hogy apró lépésekkel, fokozatosan haladj életminőséged jobbítása felé.

Sikeres gyermekáldás: ha PCOS-t diagnosztizálnak, akkor sem szabad feladni családalapítási terveidet. Ugyanis akár orvosi közreműködéssel, termékenységhez hozzájáruló gyógyszeres kezelésekkel, esetleg műtéti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segítségével is van lehetőség a gyermekvállalásra.

Hormonális betegségekről és elérhető kezelési módokról további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán

A PCOS bőrtünetei

Az egyik leggyakrabban előforduló női betegség bőrtüneteit könnyen össze lehet téveszteni más problémákkal.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük