3 lépés, amivel kezelhető a PCOS: nem törvényszerű a meddőség

Gyermekvállalás PCOS-szel? Az életmódváltás is segíthet!

jovo-terhesseg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A PCOS egyre több nő által ismert és rettegett rövidítés. Nem ok nélkül, ugyanis a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok napjainkban: a fogamzókorú nők 6-15%-a szenved ezen leggyakoribb hormonális rendellenességtől. 

Holott a kór mielőbbi felismerése és beazonosítása a kezelés, valamint a későbbi, akár orvosi segítséggel történő teherbeesés kulcsa is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint ugyan a betegség közvetlenül nem gyógyítható, viszont jól kezelhető. 

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy összetett kórkép. A betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfihormont - androgént - termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a külső jegyek bizonyos aspektusaira és gyakran a termékenységre is. 

meddőség (2)
Fotó: Getty Images Hungary

Miután a szervezet nem tudja előállítani a szabályos, természetes ovulációhoz szükséges hormonokat, a petesejtek nem képesek megérni. Legsúlyosabb következménye, hogy nagymértékben akadályozza a természetes fogantatást, terhesség során pedig rizikófaktort jelenthet. 

Figyeld a tested szégyenérzet nélkül!

A betegség gyakran hosszú évekig észrevétlen marad. Sok esetben előfordul, hogy csak akkor derül ki, hogy valami nincs rendben, amikor a pár gyermeket szeretne. A PCOS beazonosítása nem egyszerű, hiszen összetett tünetegyüttes kíséri: rendszertelen menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, nehezen kezelhető, problémás arcbőr, szőrösödés vagy éppen hajhullás, súlygyarapodás, magas vérnyomás, akár inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. Különösen nehéz a diagnózis felállítása, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak. Segítsd gyógyulásodat azzal, hogy, ha az említett, kínosnak gondolt tünetek bármelyikét észleled magadon, szégyenérzetet félretéve, őszintén elmondod azt kezelőorvosodnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fogantatás a betegség mellett

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Az érintett kismamánál számos betegség kialakulhat, valamint a születendő kisbaba is több kockázati tényezőnek van kitéve. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-től szenvedő nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak.

A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultálj nőgyógyászoddal. Továbbá határozz meg célokat, melyek lépésről lépésre történő megvalósításával fokozatosan térhetsz át az egészséges életmódra, ezzel is támogatva hormonháztartásodat. 

Tippek a betegség kezeléséhez

Noha a PCOS nem gyógyítható, odafigyeléssel és orvosi segítséggel, valamint életmódváltással kordában tartható, tünetei enyhíthetők.

Segítségkérés: ha az említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb kiderül a betegség, annál hamarabb kérhetsz segítséget a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a közeljövőben már gyermeket szeretnétek.

Életmódváltás lépésről lépésre: az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrend-kiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással, szükség esetén fogyással te magad is hozzájárulhatsz a PCOS tüneteinek mérsékléséhez, a fogantatás elősegítéséhez. A lényeg, hogy apró lépésekkel, fokozatosan haladj életminőséged jobbítása felé.

Sikeres gyermekáldás: ha PCOS-t diagnosztizálnak, akkor sem szabad feladni családalapítási terveidet. Ugyanis akár orvosi közreműködéssel, termékenységhez hozzájáruló gyógyszeres kezelésekkel, esetleg műtéti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segítségével is van lehetőség a gyermekvállalásra.

Hormonális betegségekről és elérhető kezelési módokról további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán

A PCOS bőrtünetei

Az egyik leggyakrabban előforduló női betegség bőrtüneteit könnyen össze lehet téveszteni más problémákkal.

Ez nem olyan pattanás: a policisztás ovárium bőrtünetei, amire érdemes odafigyelni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük