Állandó fáradtságot érzel étkezés után? Komoly betegség is állhat a háttérben
Nemcsak egyszerű kajakóma okozhatja a tünetet.

no-faradt
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Ezt idd reggelire, ha másnapos vagy: ínycsiklandó, hidratáló turmix »

Hogyan lesz az irodai outfit fantáziadús? 6 nélkülözhetetlen ruhadarabot mutatunk »

A legjobb hajerősítő szer, mégis csak ritkán hallunk róla: görögszéna hajhullás ellen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az inzulinrezisztencia - IR - alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet.

Mi áll ennek hátterében? Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája elmondott minden fontos tudnivalót.

Az inzulinrezisztencia háttere

A hasnyálmirigy által termelt, a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így nem tudja kifejteni hatását az inzulin. A rezisztencia eredménye, hogy a sejtek nem képesek a cukrot a vérből felvenni, így az felhalmozódik a vérben. Ez kettős eredménnyel jár: míg a sejteknek az energiát más forrásból kell beszerezniük, a vérben a felesleges cukor okoz problémákat.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek. Ha étkezés után egy-két órával fáradtságot, esetleg koncentrációs zavart, szapora szívverést tapasztalsz, gondolnod kell az inzulinrezisztenciára, mint lehetséges betegségre.

Mi az oka a fáradtságérzésnek?

- Amennyiben az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve, ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát, akkor zavar alakul ki az energia-háztartásban. Gyors felszívódású szénhidrátok, fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek bőséges fogyasztását követően hirtelen megnő a vércukorszint, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, ennek következtében pedig leesik a glükózszint. Ez okozza az álmosságérzetet, a fáradékonyságot, és társulhat hozzá remegés, szapora szívverés is - avat be a részletekbe dr. Koppány Viktória.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit kell figyelni?

Gyanú esetén fontos a megfelelő diagnosztika. A cukorterheléses laborvizsgálat során meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani, és azt figyelik, hogy ez a cukor hogyan jelenik meg a vérben. A vizsgálat során többször vesznek vért: egyszer a cukor elfogyasztását megelőzően, majd ezt követően többször, és a vér cukorszintjét minden mintában megmérik. Az inzulinrezisztencia-vizsgálatot tovább lehet pontosítani, amennyiben nemcsak a vércukorszintet határozzák meg, hanem megmérik az inzulinszintet is. Az adott vizsgálat menetét, az esetleges más lehetőségeket - például saját reggelis terhelést, adiponektin hormon szintjének meghatározását - érdemes megbeszélni a kezelőorvossal!

Az inzuinrezisztencia kezelésének fontos része az életmódváltás egyénre szabott diétával és mozgásprogrammal. Szükség esetén a gyógyszeres terápia is fontos lehet.

Inzulinrezisztenciásoknak kötelező!

A következő táplálékok rendszeres fogyasztásával javíthatod szervezeted inzulinérzékenységét, és csökkentheted a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük