Szabad krumplit enni IR-esként? Dietetikus válaszol a kérdésre
A krumpli glikémiás indexe magas, de nem kell teljesen lemondanod róla!

krumpli-rozmaring
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű.

Odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal sokan korlátozásnak élik meg az új étrendet. Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük a témával kapcsolatban.

Jó ételkombinációk összeállítása IR-esként

Az IR-étrend alapja a rendszeres, meghatározott szénhidráttartalmú, személyre szabott étkezés, melyben érdemes minél kevesebb gyors vércukorszint-emelkedést okozó alapanyagot fogyasztani. Fontos, hogy nem kell teljes mértékben elhagyni a szénhidrátokat az étrendből, csupán a minőség, mennyiség kérdését kell rendbe tenni, és meg kell ismernie egy IR-esnek, hogyan tud jó ételkombinációkat összeállítani, hogy finomakat egyen megfelelő vércukor- és inzulinszint elérése mellett.

Krumplis köret IR-esként

A sokak által kedvelt köret, a burgonya is sajnos magas glikémiás indexű - GI-értékű -, azaz a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik, ezért sok IR-es teljesen kiiktatja az étkezéséből. A krumpli önmagában ugyan mindig gyorsan felszívódik, az étrendtervezésnél azonban sokan elfelejtik, hogy egy-egy alapanyagot nem önmagában, hanem egyéb élelmiszerekkel kombinálva fogyasztanak, melyek mind-mind befolyásolják az elkészült étel vércukorszint-emelő képességét. Az sem mindegy, miként készíted el a burgonyát: a püré például magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, hiszen a pürésítés minden esetben gyorsítja egy alapanyag felszívódását.

Amennyiben a kedvelt burgonyaköret mellé fogyasztasz például egy-egy szelet húst, akkor egy fehérjében gazdag alapanyag jelenléte miatt már kisebb a burgonya vércukorszint-emelő képessége. Ha mindezt még egy nagy tál friss salátakeverékkel is kombinálod, akkor egészen szép mennyiségű rosttartalommal is kiegészítetted az étkezést. Ezt fokozhatod, ha a salátára még egy kevés hidegen sajtolt növényi olajat is locsolsz - például olívaolajat, tökmagolajat. Így jó minőségű zsiradék hozzáadásával kihozhatod a lehető legjobbat egy burgonyás köretből, és nem is lesz olyan gyors vércukorszint-emelő hatása.

- Nagyon fontos, hogy ne korlátozásnak éljük meg az inzulinrezisztens étrendet, hanem tanuljuk meg tudatosan befolyásolni az ételek vércukorszint-emelő képességét megfelelő és értékes alapanyagok kombinációival, jó ételkészítési technológiákkal - tanácsolja Varga Dóra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kérd szakember segítségét!

Ne mondj le kedvenc ételeidről, mert akkor hamar tarthatatlanná teszed a diétádat! Tanuld meg megfelelő mértékben, mennyiségben, jó alapanyagból elkészítve a mindennapi étkezésbe illeszteni azokat. Természetesen mindenkinél egyénre szabott étrend összeállítására van szükség, hiszen mindenkinek másképp tolerálja a szervezete a magasabb glikémiás indexű ételek fogyasztását. Érdemes próbálkozni, és dietetikus szakember segítségét kérni a személyre szabott étrend megtervezése során. 

Javítják az inzulinérzékenységet

Előzd meg az ingadozó vércukorszintet és a farkaséhséget az inzulinérzékenység javításával. Fűszert, hüvelyeseket, sőt, még gyümölcsöt is találsz a következő ételek között!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük