Kiderült, mi okozza a PCOS-t: már magzati korban eldől

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít.

terhes-lany
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A policisztás ovárium szindróma a nőgyógyászati, valamint endokrin eltérések és tünetek mellett a nehezített teherbeesés egyik vezető okának is tekinthető, így nem csoda, hogy számos kutatás irányul a felderítésére.

Egy nemrégiben megjelent közlemény nagy lépést jelent a folyamatok megértésében - erről mesél dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa.

PCOS: már magzati korban eldől 

Senki számára nem újdonság, miszerint a várandósság alatti kilenc hónap mennyire fontos a születendő gyermek egészsége szempontjából. Éppen ezért a kismamának nagy figyelmet kell fordítania életvitelére, táplálkozására és esetleges betegségeire, ugyanis mindez komoly befolyást gyakorol a magzatra is.

Kutatók nemrégiben megállapították, hogy a PCOS kialakulásának oka már az anyaméhben eltöltött időre tehető, mivel az anya PCOS-szindrómája nagymértékben hozzájárul a nőnemű magzat hormonzavarához. Az állapot során ugyanis magas az LH, a GnRh, valamint az AMH szintje is, mindez pedig komoly befolyást gyakorol a magzat méhen belüli egészségére, fejlődésére.

Mindehhez érdemes tudni, hogy az AMH szintje egészséges esetben terhesség során csökken - ezzel szemben PCOS fennállása esetén még ekkor is nagyobb mennyiségben van jelen. Egérkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy magas AMH esetén megnőtt a várandós állatok vérében a tesztoszteronszint, valamint csökkent a placenta tesztoszteron-átalakító képessége. Ennek hatására a nőnemű magzatoknál csökkent az ösztradiolszint, megnőtt a tesztoszteron mennyisége, így később PCOS alakul ki náluk, mivel a zavar fokozott működésre készteti a GnRh-termelő neuronokat. Ez azonban GnRh-antagonista kezeléssel megszüntethető, és így a PCOS-szerű tünetek is megszűnnek - így tehát lehetséges, hogy a jövőben GnRh-antagonista-kezeléssel kezelhetővé válik a PCOS.

- Felvetődik tehát, hogy GnRh-antagonistáknak nagy szerepük lesz a PCOS kezelésében, a tünetek mérséklésében, bár ezek bevezetése a mindennapokba még időbe telik. Bízzunk benne, hogy a vizsgálatok gyorsan haladnak, hogy mielőbb egy még hatékonyabb és eredményesebb kezeléssel segítsük a pácienseinket - mondja dr. Lőrincz Ildikó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A PCOS jelenlegi kezelése 

- A PCOS kezelése jelenleg nőgyógyász és endokrinológus bevonásával történik. A terápia - mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztenciával társul - mozgást, személyre szabott diétát és gyakran gyógyszeres kezelést foglal magában, melyet ki lehet egészíteni inozitol-táplálékkiegészítő alkalmazásával, valamint AVIVA-tornával - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa.

A PCOS bőrtünetei

A PCOS okozhatja a menstruáció elmaradását, de a hormonális probléma gyakran bőrtünetekkel is kommunikál. A következő képekkel megmutatjuk, mire érdemes figyelni.

Ez nem olyan pattanás: a policisztás ovárium bőrtünetei, amire érdemes odafigyelni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük