Kiderült, mi okozza a PCOS-t: már magzati korban eldől
A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít.

terhes-lany
beauty and style
Top olvasott cikkek

A policisztás ovárium szindróma a nőgyógyászati, valamint endokrin eltérések és tünetek mellett a nehezített teherbeesés egyik vezető okának is tekinthető, így nem csoda, hogy számos kutatás irányul a felderítésére.

Egy nemrégiben megjelent közlemény nagy lépést jelent a folyamatok megértésében - erről mesél dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa.

PCOS: már magzati korban eldől 

Senki számára nem újdonság, miszerint a várandósság alatti kilenc hónap mennyire fontos a születendő gyermek egészsége szempontjából. Éppen ezért a kismamának nagy figyelmet kell fordítania életvitelére, táplálkozására és esetleges betegségeire, ugyanis mindez komoly befolyást gyakorol a magzatra is.

Kutatók nemrégiben megállapították, hogy a PCOS kialakulásának oka már az anyaméhben eltöltött időre tehető, mivel az anya PCOS-szindrómája nagymértékben hozzájárul a nőnemű magzat hormonzavarához. Az állapot során ugyanis magas az LH, a GnRh, valamint az AMH szintje is, mindez pedig komoly befolyást gyakorol a magzat méhen belüli egészségére, fejlődésére.

Mindehhez érdemes tudni, hogy az AMH szintje egészséges esetben terhesség során csökken - ezzel szemben PCOS fennállása esetén még ekkor is nagyobb mennyiségben van jelen. Egérkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy magas AMH esetén megnőtt a várandós állatok vérében a tesztoszteronszint, valamint csökkent a placenta tesztoszteron-átalakító képessége. Ennek hatására a nőnemű magzatoknál csökkent az ösztradiolszint, megnőtt a tesztoszteron mennyisége, így később PCOS alakul ki náluk, mivel a zavar fokozott működésre készteti a GnRh-termelő neuronokat. Ez azonban GnRh-antagonista kezeléssel megszüntethető, és így a PCOS-szerű tünetek is megszűnnek - így tehát lehetséges, hogy a jövőben GnRh-antagonista-kezeléssel kezelhetővé válik a PCOS.

- Felvetődik tehát, hogy GnRh-antagonistáknak nagy szerepük lesz a PCOS kezelésében, a tünetek mérséklésében, bár ezek bevezetése a mindennapokba még időbe telik. Bízzunk benne, hogy a vizsgálatok gyorsan haladnak, hogy mielőbb egy még hatékonyabb és eredményesebb kezeléssel segítsük a pácienseinket - mondja dr. Lőrincz Ildikó.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PCOS jelenlegi kezelése 

- A PCOS kezelése jelenleg nőgyógyász és endokrinológus bevonásával történik. A terápia - mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztenciával társul - mozgást, személyre szabott diétát és gyakran gyógyszeres kezelést foglal magában, melyet ki lehet egészíteni inozitol-táplálékkiegészítő alkalmazásával, valamint AVIVA-tornával - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa.

A PCOS bőrtünetei

A PCOS okozhatja a menstruáció elmaradását, de a hormonális probléma gyakran bőrtünetekkel is kommunikál. A következő képekkel megmutatjuk, mire érdemes figyelni.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük