Új módszer a PCOS kezelésére: más is segíthet a gyógyszerek mellett

Bővült a terápiás paletta.

PCOS kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A policisztás petefészek szindróma, rövidítve PCOS a női meddőség leggyakoribb oka jelenleg a nyugati társadalmakban. Kezelésének alappillérei a helyes étrend, a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés.

Sok esetben gyógyszeres segítségre is szükség van a normális ciklus és így a termékenység helyreállításához. Dr. Tűű László belgyógyász-endokrinológus, az EndoCare Endokrinológiai Központ orvos-szakmai vezetője foglalta össze a betegség kezelésével kapcsolatos legújabb információkat.

myo-inozitol bevitele segíthet

A gyógyszeres kezelés kiváltására vagy kiegészítésére néhány igazoltan hatékony készítménnyel bővült a terápiás paletta az elmúlt években. A D-vitamin kedvező hatásai mellett ismertté és hazánkban is elérhetővé vált a myo-inozitol nevű táplálékkiegészítő. A myo-inozitol egy hat szénatomos cukoralkohol-molekula, melyet szervezetünk kis mennyiségben elő tud állítani, de nagyobbrészt a táplálékból szerezzük be.

gyogyszer-lany

A növényi tápanyagok, például a gabonafélék gazdagok myo-inozitolban, de ezt a szervezet számára hozzáférhetetlen fitát, illetve fitát-só formájában tartalmazzák. Az emberi szervezet nem tartalmaz ennek bontásához szükséges fitáz enzimet, így ezek nem hasznosíthatók. 

Vizsgálatok igazolták, hogy a PCOS-ben szenvedő páciensek szervezetében a vérplazma inozitoltartalma alacsonyabb, és a vizelettel történő inozitolürítés magasabb, mint egészséges társaiknál. A myo-inozitol bevitele így alkalmas lehet a plazma myo-inozitol-tartalmának emelésére. A myo-inozitol sejten belüli hírvivő molekulaként játszik szerepet az emberi szervezetben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Részt vesz az anyagcsere legfontosabb folyamataiban, de kitüntetett szerepe van a PCOS szempontjából kulcsfontosságú inzulinérzékenységben: közvetíti az inzulin-anyagcsere hatásait a sejten belül. Emellett a peteérés folyamatában is szerepet tölt be.

Számos nemzetközi vizsgálat bizonyította az életmód és a myo-inozitol-kezelés hatékonyságát. Egy új hazai vizsgálat szerint a myo-inozitol és az életmódkezelés hatékonysága nem kisebb, mint a PCOS kezelésében eddig széles körben alkalmazott életmód- és metforminkezelésé.

Szabályok, amiket be kell tartani

Sokan nem tudják, hogy a myo-inozitol kedvező hatásainak eléréséhez néhány alapvető szabályt be kell tartani. A myo-inozitol egy cukoralkohol-molekula, így szerkezetileg rokona a hat szénatomos cukroknak. A szervezeten belül néhány nagyon szelektív transzportrendszer felelős a myo-inozitol bejuttatásáért a sejtekbe. Sajnos az emberi bélcsatornában ez nincs így. A myo-inozitol döntően a cukor szállítására is alkalmas szállítómolekulákon szívódik fel a bélből.

cukor szorva

Ennek következménye, hogy a myo-inozitol felszívódása cukormolekulák jelenlétében csökken. Fontos, hogy a myo-inozitol-készítmény ne tartalmazzon más cukormolekulákat, ezért érdemes ellenőrizni az összetevőket vásárlás előtt. Ízesített készítményt nem tanácsos használni. A készítményt pedig étkezéstől távol, legalább egy órával kell bevenni.

Terhességre készülve, illetve terhesség alatt tanácsos a folsavval kombinált készítmény alkalmazása, ilyenkor mindenképpen a gyógyszertári, tiszta myo-inozitolt tartalmazó készítményt kell előnyben részesíteni.

Ezt is szeretjük