Alig eszel, de hízol? Menj orvoshoz, mert meddőséghez is vezethet az oka

Nagyon sokszor ez a probléma áll a háttérben.

nagykep?cikkid=163037&kep=verkep1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség ma közel 200 ezer párnak jelent problémát hazánkban. Ha egyévnyi lelkes próbálkozást követően sem pozitív a terhességi teszt, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, és elkezdeni a kivizsgálást, különösképp, ha más olyan problémákat is tapasztalsz, melyek hormonális eredetre vezethetők vissza, például anélkül hízol nagyobb ütemben, hogy étrendeden vagy életmódodon bármit is változtattál volna negatív irányban.

Az egyik leggyakoribb endokrin probléma a pajzsmirigybetegség. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a betegség tüneteiről és a kezelési lehetőségekről adott bővebb információt.

Apró szerv, nagy gondok

A háromféle pajzsmirigyzavar

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai - T3, T4 - szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését, így a pajzsmirigy működészavara több más betegség és rendellenesség okozója is lehet.

A pajzsmirigyműködés jellemezhető az általa termelt hormonok mennyiségével. Eszerint van szó pajzsmirigy-alulműködésről, -normofunkcióról és -túlműködésről. Mindhárom probléma komoly hatással van a termékenységre. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködése a gyakoribb kórkép. A szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét, valamint megemeli a prolaktin mennyiségét is.

Egyszerű vizsgálattal diagnosztizálható

Jó hír azonban, hogy a gond egy egyszerű kivizsgálással, vérvétellel és ultrahanggal könnyen diagnosztizálható. Ezután a kezelés hamar elkezdődhet, és gyorsan beköszönthet a változás. A vizsgálatot már a babaprojekt megkezdése előtt is érdemes megejteni, hiszen egyrészt nem mindig jár komolyabb tünetekkel a probléma, másrészt amennyiben mégis sikerül teherbe esni, pajzsmirigyzavar esetén nagyban megnő a vetélés kockázata.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Bár van, hogy panaszmentes az állapot, megjelenhetnek bizonyos tünetek, melyek utalhatnak a funkciózavarra. Ha normál étkezés mellett is testsúlygyarapodást tapasztalsz, az az egyik leggyakoribb jele az alulműködésnek. Ha alacsony a pulzusszámod, és állandó álmosság, lehangoltság és fáradékonyság gyötör, az is tünet lehet. Az idegesség, a feszült hangulat és lobbanékonyság szintén jelenthetnek pajzsmirigyproblémát.

Megfelelő kezeléssel a teherbeesés nem várat sokat magára

Amennyiben bebizonyosodott a pajzsmirigy-alulműködés, szinte minden esetben gyógyszert ír elő a szakember. Nagyon fontos tudni, hogy bár a várandósság alatt a legtöbb gyógyszer tiltólistára kerül, a pajzsmirigyre ható készítmények a pozitív teszt után is óriási jelentőséggel bírhatnak.

A baba normál fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon, máskülönben vetélés, fejlődési és idegrendszeri problémák léphetnek fel. Ezért a terhesség alatt szoros megfigyelésre van szükség.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük