Ez az elhízás egyik leggyakoribb szervi oka: villámgyorsan fogsz lefogyni, ha kezelik

A hízás a legfontosabb tünetek közé tartozik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy megbetegedéseinek sokan nem tulajdonítanak különös jelentőséget, holott olyan szervről van szó, amelynek hormonjai a test egészére hatnak, problémái pedig olyan szerteágazó tüneteket produkálhatnak, amelyek közül akár csak egy is igen kellemetlen lehet, legyen szó a pajzsmirigy-alulműködés esetén jelentkező elhízásról, a hajhullásról vagy éppen a fizikai terhelhetőség drasztikus csökkenéséről.

Előbbinek azonban talán az is oka lehet, hogy a pajzsmirigy megbetegedéseinek többsége a gyógyszeres kezelésre igen jól reagál, kontroll alatt pedig semmiféle változást nem okoz az életminőségben.

A túlsúly az alulműködés egyik leggyakoribb tünete

A pajzsmirigy megbetegedése sokkal gyakoribb jelenség a nők körében, éppen ezért vétek lenne az olyan túlsúlyt, amelyet valaki anélkül szed fel, hogy bármivel is többet enne, sőt, még igyekszik is egészségesen táplálkozni, pusztán a kor előrehaladtának természetes velejárójaként értelmezni.

Persze ez is helytálló lehet, érdemes azonban a pajzsmirigyre is gyanakodni, alulműködésének, vagyis a hypothyreosisnak ugyanis a túlsúly kialakulása az egyik legjellemzőbb tünete.

A lebenyekből álló, a légcső, illetve a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, belső elválasztású mirigy által termelt hormonok a test egészére hatással vannak, fokozzák többek között a sejtek energiatermelését, oxigénfogyasztását és fehérjeszintézisét, vagyis serkentik az anyagcsere működését.

Ha a pajzsmirigy nem képes elegendő pajzsmirigyhormont termelni, mindez lelassul, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szellemi teljesítőképesség romlása, a krónikus fáradtság, esetleg depresszió kialakulása, az állóképesség csökkenése, a túlsúly kialakulása, a hajhullás, a bőrszárazság vagy éppen a hidegre való érzékenység.

Mi okozza az alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködését gyakran a jódban szegény táplálkozás okozza, emellett autoimmun-folyamat és krónikus gyulladás eredményeként is létrejöhet, következménye lehet továbbá pajzsmirigyműtétnek is. Mindemellett lehet veleszületett probléma, de okozhatja hormontartalmú gyógyszerek hatása vagy a szervezet más hormontermelő szerveinek rendellenessége, elég csak a hipofízisre gondolni, melynek esetében a hormontúltermelés pajzsmirigyhormon-alultermelést okozhat.

Ilyen vizsgálatokra lesz szükség

Amennyiben tapasztalod a fent említett tüneteket, könnyen bizonyosságot nyerhetsz a gyanúra, ha olyan vérképvizsgálatot kérsz a háziorvosodtól, amely a pajzsmirigyhormonokra is kitér.

Ha valóban mutatkozik eltérés, endokrinológiai szakrendelésre utalnak be, ahol általános, például kitapintásos vizsgálatot is végeznek, de elküldenek pajzsmirigyultrahangra is, hogy kimutassák az esetleges fizikai eltéréseket, megnagyobbodást, göböket. Utóbbiak jelenléte esetén van rá esély, hogy szövettani vizsgálatot is végeznek majd. Mindemellett ha például a hormoneltérés összefüggésben áll a hipofízissel, MRI-re is elküldhetnek.

Mi a megoldás?

Igen kis eltérés esetén akár a jódban gazdagabb táplálkozás is megoldást hozhat, a legtöbb esetben azonban - ha nem mutatkoznak göbök vagy rosszindulatú elváltozások - gyógyszeres kezelésre lesz szükség, ettől azonban nem kell megijedni, nem jár ugyanis drasztikus mellékhatásokkal, ugyanakkor a tüneteket már néhány hét alatt megszüntetheti - ha az elhízás volt az egyik, egészséges táplálkozás mellett a súlyvesztés is nagy eséllyel megindulhat.

Mindehhez azonban a gyógyszer megfelelő szedése is szükséges, azt reggel éhgyomorra kell bevenni - tilos kalciumtartalmú itallal együtt -, majd utána fél órán át nem szabad semmit enni a megfelelő felszívódás érdekében. Ellenkező esetben lehet, hogy a hatás nem lesz megfelelő.

Bár a tünetek hamar enyhülhetnek, ez nem jelenti azt, hogy utána abba is lehet hagyni a gyógyszerszedést, ugyanis jóval hosszabb folyamatról van szó. A kezelés éves időintervallumot is érinthet, de akár élethosszig is tarthat.
Nagyon fontos a rendszeres, általában hathetenkénti vérképkontroll, ennek alapján pedig a gyógyszermennyiség esetleges változtatása, már csak azért is, hogy a kezelés ne csapjon át a másik végletbe, vagyis ne okozzon pajzsmirigy-túlműködést.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük