Ez a leggyakoribb női daganattípus: mikor kell műteni a miómát?
Rendszerint nem válik rosszindulatúvá ez az elváltozás, és sokféle terápiája van.

nőgyógyásznál
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők körében az egyik leggyakoribb daganat típus a mióma, mely a méhizomzat jóindulatú sejtburjánzása. Sokan úgy gondolják, hogy a daganat minden esetben műtéti beavatkozást kíván.

Pedig van olyan, amikor a gyógyszeres terápia is elég a gyógyuláshoz. A mióma kialakulásáról és kezelési módjairól dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

A mióma ösztrogénfüggő daganat

A mióma egy hormonfüggő daganattípus, mely reagál a szervezet ösztrogénszintjére, hiszen megjelenéséhez és növekedéséhez ösztrogénhatásra van szükség. Ezért a fogamzókorú nők a veszélyeztetettek, főleg, ha ösztrogéndominanciával küzdenek, így klimax után és a pubertáskor előtt általában nem fordul elő. A mióma rendszerint nem válik rosszindulatúvá, de ahogy növekszik, súlyosabb következményeket von maga után, ráadásul a gyermekáldás is elmaradhat miatta.

A tünetek a mióma növésénél lépnek fel

A miómák között vannak a pár milliméteresek, de akár ököl nagyságúra is nőhetnek. Ha apró elváltozásról van szó, nem okoz tünetet, és gyakran egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során derül ki. Ha a mióma növekszik, felléphetnek vérzészavarok, fájdalmas menstruáció, gyakori húgyúti fertőzések, meddőség, vérszegénység, fájdalmas vizelési inger és alhasi fájdalom. Ritkán, de a mióma akár egy vénát is nyomhat, ami trombózishoz is vezethet.

Nem mindig szükséges a műtét

Kis méretű, panaszt nem okozó daganatok esetén elég csupán a rendszeres megfigyelés. Nagyobb méretű miómánál alapos kivizsgálás után a nőgyógyász a pácienssel közösen dönthet a gyógyszeres kezelés és a műtét között. A terápia függ a tumor méretétől, elhelyezkedésétől, növekedésének ütemétől, a panaszok súlyosságától és a páciens életkorától, illetve attól, hogy szeretne-e még gyermeket az illető. Klimax után rendszerint visszafejlődik a mióma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehet belőle rutin vagy komoly műtét is

Műtét esetén lehet, hogy elég csak az érintett részt kimetszeni, de előfordulhat, hogy az egész méh eltávolítására szükség van. A méh megtartására több út is kínálkozik. Egyik az embolizáció, mely során elzárják a mióma véráramlását, így az összezsugorodik. A laparoszkópos mióma enukleációnál a méh megtartása mellett kiágyazza az orvos a göböket. Nagyobb miómák esetén a műtétet gyógyszeres kezelés is megelőzi, a kisebb miómák pedig rövidebb idő alatt operálhatóak.

A fogamzóképes életkoron túl, vagy ha műtét nem jön szóba, a gyógyszeres kezelés a választandó út. A terápia célja a női hormonegyensúly visszaállítása és az ösztrogénszintjének csökkentése, vagy a hormonhatás blokkolása. Ez megoldható progeszteronpótlással, de akár mesterségesen előrehozott menopauzával is. Ilyenkor felléphetnek olyan mellékhatások, mint a hőhullám, izzadás, túlsúly, ingerlékenység és alvászavar. Már létezik olyan korszerű gyógyszeres terápia is, mely komolyabb mellékhatásoktól mentes, és jelentősen csökkenti mind a mióma méretét, mind az abból adódó vérzéses panaszokat.

Görcsoldó gyógynövények

Rendszertelen és fájdalmas havi ciklusnál érdemes a gyógyszerezés előtt a természetes szereket bevetni.

Ezt is szeretjük