Nemcsak szexuális úton lehet elkapni a HPV-t: 3 női betegség, ami máshogy is terjed

Nem kell szégyellni, ha aggasztó tüneteket tapasztalsz odalent, sok minden állhat a háttérben.

Női betegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémákhoz tartozik, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulásának. 

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és mit lehet ellenük tenni.

HPV, vagyis humán papillómavírus

A HPV-t sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, nem is alaptalanul. A súlyos probléma mögött gyakran HPV-fertőzés húzódik meg, mely összefüggésben van a rendellenes sejtburjánzással. Ám ha valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak. Általában szexuális úton fertőződik meg a beteg, ám ez sem törvényszerű. Egyéb módokon, például közös borotva használata során is létrejöhet a fertőzés. 

Van, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg. Ma már létezik HPV elleni védőoltás, mely három injekciós kezelésből áll, és több HPV vírus ellen védi meg a szervezetet, így sok rosszindulatú daganat létrejöttét akadályozza meg. 

Candidiasis, a leggyakoribb gombás fertőzés

A hüvelyi candidiasis igen gyakori gombás fertőzés, mely gyakran visszatérő panaszokat okoz. Fehér, darabos, tejszerű folyás jellemzi, melyet kiegészíthet viszkető, égő érzés, gyulladás is. Kiváltó oka a lactobacillusok hiánya, ami miatt a hüvely eredetileg savas flórája lúgos irányba tolódik. Ezért nem képes kordában tartani az amúgy is jelen lévő candida gombát

Ezt több minden is kiválthatja, például antibiotikum szedése, nem megfelelő intim higiénia, a hüvely irrigálása vagy egyéb betegségek. Kezelése történhet orális szerekkel és helyileg alkalmazható készítményekkel.

A női egészség megőrzés másik nagyon fontos eleme a mellek önvizsgálata. Ez akár életmentő is lehet, tehát érdemes otthon gyakorolni. 

Ha ilyen apróságot látsz a ciciden, azonnal fordulj orvoshoz: időben ismerd fel a mellrákot!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A bakteriális vaginosis pH-eltolódás miatt van

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés a bakteriális vaginosis, melyet a szintén a lactobacillusok hiánya következtében létrejött pH-eltolódás okoz. Emiatt a hüvelyben egyébként is meglévő kóros mikroorganizmusok elszaporodnak. Ez olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a kóros, jellemzően halszagú hüvelyi folyás. 

Kezeletlen esetben a felszálló fertőzés kismedence-gyulladást is okozhat, ezért megfelelő kezelése elengedhetetlen. Terápiája szájon át szedhető gyógyszerrel, illetve hüvelykrémmel történik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diagnózis és kezelés

A nemcsak szexuális úton történő fertőzések általában kellemetlen hüvelyi folyással, égő és viszkető érzéssel járnak, így a tünetek megjelenésekor javasolt minél hamarabb szakemberhez fordulni. Az orvos kenetvétellel mintát vesz, és megállapítja, milyen típusú is a fertőzés. Ezután meghatározza a szükséges terápiát, majd ellenőrzés céljából ismét mintát vesz, hogy sikeres volt-e a kezelés. 

Fontos, hogy a fertőzések megelőzése érdekében érdemes a megfelelő intim higiénia betartása, a biztonságos szexuális élet. Antibiotikumos kezelés után pedig javasolt lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni pár napig. 

Ezt is szeretjük