10 évvel is tovább élhet, aki ezt megteszi: bár mindenki csinálná

Nagyon sokat jelent az egészség megőrzésében, mégsem élnek vele az emberek. Érthetetlen, miért nem.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A betegségek elhárításának két legjobb módszerét a preventíven egészséges életmód és a kontrolljellegű szűrővizsgálatok jelentik. A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a hét legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nagylabor

A laborlelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és vizeletvizsgálat.

Ma már előre összeállított laborcsomagok közül is lehet választani speciális panasz esetén. Ilyen a betegségkutató, pajzsmirigy- vagy ciklusanalízis-laborcsomag. Ez a vizsgálat mindenkinek évente ajánlott, körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Fogászati szűrés

Az egészséges fogazat nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tökéletes rágás, a megfelelő emésztés előfeltétele. A professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás akár a későbbi fogvesztést is megakadályozhatja. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatok korai felfedezése szempontjából is elengedhetetlen. A szűrés mindenkinek hasznos, gyerekeknek félévente, felnőtteknek évente érdemes igénybe venni. Körülbelül 20-30 percig tart.

Szemészeti szűrés

Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák, annak tünetmentesség esetén is évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie. Ismétlődő fejfájásos panaszok hátterében is állhat szemüreggyulladás vagy súlyosabb betegség is. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de velejárója lehet a szemnyomás emelkedése is, amelyből kezelés hiányában zöldhályog is kialakulhat. Ezért a cukorbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente végigmenniük egy teljes szűrőprogramon. Az orvosok 30 év felett mindenkinek ajánlják, 30 percet vesz igénybe a vizsgálat.

Vastagbélszűrés

A szűrés célja a vastagbélrák kiszűrése minél korábbi tünetmentes stádiumban, valamint a polipok felismerése és kezelése a rákmegelőző állapotban. Mivel a tapintásos módszerrel a vastagbél magasabb szakaszain nem észlelhetőek az elváltozások, így ezt a szakaszt endoszkóppal, vagyis egy világítással ellátott optikai eszközzel vizsgálják. Ez egy gyors, akár bódításban is végezhető szűrővizsgálat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szűrés 25 percig tart, a szakorvosok 50 év felett mindenkinek ajánlják, öt-tíz évente. Ahogy arról korábban is írtunk, ha tízévente eljársz szűrővizsgálatra, a következő tíz évben szinte egész biztos, hogy nem érint majd a betegség, így ennyivel - legalábbis ebből a szempontból - máris meghosszabbítottad életedet.

Nőgyógyászati szűrés

A szűrővizsgálat során a kolposzkópos megtekintés célja a finom rendellenesség felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők többek közt a ciszták, a miómák, a petefészek és a kismedence gyulladása. A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet, az emlők és a hónalj áttapintása szintén része a szűrésnek. A méhnyakrák kiszűrésén túl egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés is, hiszen a vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható. A nőgyógyászok 18 éves kor felett minden nőnek ajánlják, évi egyszer. Maga a vizsgálat 20 percet vesz igénybe.

Hasi ultrahang

A szűrővizsgálat során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, de nem elsősorban az üreges szerveket. Vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, illetve a kismedencében található húgyhólyagot és méhet, petefészkeket, illetve a prosztatát. A módszer választ adhat a hasi fájdalmak okára, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek és a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele.

Képeken 7 dolog, ami szaporodásra készteti a rákos sejteket: kerüld el őket!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vizsgálat során fény derülhet a daganatos betegségek áttéteire, a hasüregi folyadékra vagy vérzésekre. A pontos eredmények miatt éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni. Mindenkinek ajánlott a szűrés, egy-két évente, és 20 percet vesz igénybe.

Férfiaknak: prosztatarákszűrés

Mivel 50 év felett a prosztatamegnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti szűréssel megelőzhető a folyamat romlása. A vizsgálatnak része lehet a prosztataultrahang, a fizikális vizsgálat és a véranalízis is, amely során elsősorban a PSA-szintet - prosztata specifikus antigén - elemzik. Ebből megállapítható a prosztata egészség index - PHI -, amely jelezhet enyhe, közepes és magas kockázatot. Az andragógusok 40 év felett minden férfinak évente ajánlják a szűrést, amely 30 percig tart.

A szűrővizsgálatok ajánlott gyakorisága természetesen panaszmentesség esetén érvényes, probléma jelentkezésekor mindig és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezt is szeretjük