Hétköznapi tünet jelzi a gyakori ráktípust

Nézz le a hasadra, és ellenőrizd ezt a dolgot!

A szűrések fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhtestrák és a petefészekrák sajnos túl gyakori megbetegedések a nőket érintő ráktípusok között, így szűrésük, vagyis a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen, bármilyen életkorban jársz is.

Amellett azonban, hogy legalább évente eljársz az orvoshoz, fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen jelek adhatnak okot a gyanakvásra.

A petefészekrák korai felismerése

A petefészekrák húszéves kortól a legidősebb korig előfordulhat. Alattomos és súlyos betegség, mellyel kapcsolatban azonban sajnos elmondható, hogy csak időben történő felismerés esetén van remény a teljes gyógyulásra. Az alhasi fájdalom, a puffadásérzés már előrehaladott petefészekrákot jelezhet, csakúgy, mint az, ha a has kissé előredomborodik, így ezek észlelése esetén mielőbb keresd fel orvosod. Maga a betegség általában a III-IV. stádiumban kerül felismerésre, ezt követően mielőbbi műtét és kemoterápia szükséges.

Ha azonban valaki legalább évente egyszer eljár nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatokra, akkor megtapintva a belső nemi szerveket, majd gyanús esetekben elvégeztetve a CA 125 tumormarker vérvizsgálatot és ultrahangvizsgálatot is, időben ki fog derülni a petefészek-daganat megjelenése.

A méhtestrák tünetei

A méhtestrák többnyire a változókorban lévő és az ennél idősebb korú, tapasztalat szerint a kisebb-nagyobb mértékben elhízott nők betegsége. Bár tulajdonképpen nem szűrhető előre, időben felismerve gyógyítható, ugyanis az esetek döntő többségében már a kezdeti stádiumban vérzészavart okoz, ezzel hívja fel magára a beteg és az orvos figyelmét. Természetesen a vérzészavarok túlnyomó többségét nem méhtestrák okozza.

Elhúzódó vagy túl erős menstruációs vérzések, de főleg a két menzesz közötti időszakban jelentkező vérzések esetén azonban kötelező méhkaparást - abráziót - végezni, és szövettani vizsgálattal tisztázni a vérzészavart okozó betegség természetét. Különösen fontos ez 45 év felett, de főleg a menzesz végleges elmaradását követő váratlan vérzés esetén.

A méhnyálkahártya elváltozása előjel lehet

A méhnyálkahártya túlburjánzása - hyperplasia - nem rosszindulatú betegség, az esetek néhány százalékában azonban méhtestrák megjelenése követi. Hyperplasia esetén a rákmegelőzés érdekében fél éven át, a ciklus második felében 10-12 napig gesztogén hormonkezelést végez a nőgyógyász, majd a hetedik, immár gyógyszermentes ciklusban a várható menzesz előtt néhány nappal újra méhkaparásra kerül a sor.

A méheltávolítás csak a végső megoldás

Ha a veszélyhelyzet, a hyperplasia nem szűnik meg, vagy a méhnyálkahártya-túlburjánzás súlyosabb formája jelent meg, akkor a nagyobb baj megelőzése érdekében várhatóan a méh eltávolítása mellett dönt az orvos.

Ha az abráziót követő szövettani vizsgálat már kezdődő méhtestrákot igazol, akkor hüvelyi sugárkezelés, ezt követően pedig méheltávolítás és a petefészkek eltávolítása válik szükségessé. Súlyosabb esetekben a kismedencei, esetleg az aorta mentén található nyirokcsomók eltávolítása is indokolt lehet.

A szűrés létfontosságú

A nőgyógyászati rákszűrés komplex fogalom, és a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a citológiai vizsgálat tartozik ide. A speciális női rákszűrés fogalomkörébe tartozik az emlőrák, a méhnyak- és méhtestrák, a petefészekrák, valamint a hüvely- és szeméremtestrák szűrése is.

A célja az, hogy a beteg életét fenyegető betegséget még a rákot megelőző fázisában, de legalább még gyógyítható, korai stádiumban felismerjék. Ezért nem csak érdemes, de kell rendszeresen, legalább évi egy alkalommal a szűrővizsgálatokon részt venni.

Cikkünk a Betegségek megelőzése és korai felismerése című könyve alapján készült.

A könyv a leggyakoribb betegségek szinte teljes palettáját fogja át. Szerzői között megtalálod az egyes orvosi szakterületek legkiemelkedőbb művelőit, akik gyakorló orvosként és elismert tudományos eredményeik alapján is megbecsült képviselői a gyógyító munkának. A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében, és gyógyításában. Mert igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal teheted, ha odafigyelsz magadra és a másikra, az árulkodó jelekre.

Kiadja az Akadémiai Kiadó.
A könyv ára 6000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük