Menstruáció: mennyi vérzés a normális? Ha ennél több, bajt jelezhet

Minden szokásosnál nagyobb mennyiségre, minden alhasi görcsre oda kell figyelni.

nagykep?cikkid=162524&kep=menstruacio-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők menstruációs vérzésének jellege igen változatos képet mutat, erről biztosan beszéltetek már a barátnőiddel is.

Az átlagosnál intenzívebb menstruáció komoly problémára is utalhat, és lehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében. A problémáról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza mondta el a lényeges tényeket.

Mennyi a normális mennyiség?

A vér mennyisége a menstruáció során egyénenként eltérő lehet, ám általában mindenkinél azonos az intenzitása havonta. Éppen ezért komoly jelzésértékkel bír, ha az átlagosnál - amit mindig saját magadhoz kell viszonyítani - valakinél bővebb a vérzés, vagy ha vérrögök jelennek meg benne.

Az erős menstruáció - menorrhagia - legnagyobb veszélye a vérszegénység, amely komoly hatással lehet a mindennapokra, az azt kísérő fáradékonyság és csökkent koncentrálóképesség miatt. Hogy pontosan mi állhat a probléma hátterében, az egy alapos nőgyógyászati vizsgálat során derülhet ki.

Zárd ki a leggyakoribb nőgyógyászati okokat!

Mi is az a mióma?

A mióma a méh izomzatából álló jóindulatú daganat, mely leginkább a 35-40 év feletti nők esetében fordul elő. Leggyakoribb tünete az erős és fájdalmas menstruációs vérzés. Oka elsősorban a női nemi hormonok egyensúlyának eltolódása - ösztrogéndominancia -, amelynek következtében a tüszőrepedés elmarad. Egyes elméletek szerint a genetika és a helytelen életmód is felelőssé tehetőek érte. A diagnózisa egyszerű ultrahangos vizsgálattal felállítható, és kezelése általában progeszterontartalmú, illetve vérzéscsillapító szerekkel történik.

Méhen belüli fogamzásgátlók és hormonális zavarok

Sokszor a problémát a felhelyezett fogamzásgátló eszközök okozzák. Ezek normál esetben is hosszabb és bővebb vérzést eredményeznek, de egyeseknél ez a mellékhatás sokkal erősebben jelentkezik.

Hormonális zavarok is okozhatják a túlságosan bő vérzést, hiszen a menstruációs vér mennyiségét és ürülésének idejét is ilyen anyagok befolyásolják. A hormonprobléma hátterében állhat pajzsmirigygond, de akár PCOS, vagyis policisztás petefészek szindróma és inzulinrezisztencia is.

Fizikai elváltozások a méhen belül

A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása esetében az ösztrogénhormon a felelős a problémáért. A túlságosan vastag réteg leválása bővebb vérzéssel is járhat. A méhen belüli jó- vagy rosszindulatú képletek is okozhatnak menstruációs zavarokat, így akár a bő vérzésért is felelősek lehetnek. Ilyen lehet a méhdaganat, a ciszta vagy a polip.

Mi a teendő?

A túlságosan bő vérzés komoly problémákat is okozhat, illetve hátterében is állhatnak olyan betegségek, amelyek sürgős kezelést igényelnek, így mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. A kivizsgáláshoz a szakember vért vesz, valamint képalkotó berendezéseket is használ.

Ha ezekkel nem derül fény a gondok gyökerére, akkor a méhtükrözés is szükséges lehet. A probléma kezelése a háttérben meghúzódó betegségtől függően igen széles skálán változik, lehet szó egyszerű és gyors beavatkozásokról, gyógyszeres kezelésről, de akár műtéti megoldásról is.

Ezt is szeretjük