Milyen színű a normális vizelet? Ha ettől eltér, irány az orvos!
Változhat az árnyalata, olykor pedig igen furcsa színt is felvehet. De mikor van nagyobb baj?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizelet sűrűsége és mennyisége nagymértékben függ attól, mennyi folyadékot iszol, de számos más tényező is befolyásolhatja, gyógyszerek, például antibiotikumok hatására igen jellegzetes szagúvá válhat, de ugyanígy el is színezhetik - bizonyos vitaminok hatására akár neonszínű árnyalatot is felvehet -, csakúgy, mint egyes élelmiszerek.

Ha kisebb eltéréseket észlelsz a normális színhez képest, még nem jelent nagy bajt, ha viszont ezek hosszabb távon is fennállnak, illetve feltűnőbb és aggasztóbb eltéréseket tapasztalsz, ne várj azzal, hogy felkeresd orvosod!

Amin a megfelelő folyadékfogyasztás is segít

A vizelet normál színét általában szalmasárgaként, illetve bármilyen furcsa is a hasonlat, mézszínűként jellemzik.

Ha ettől eltér, és nagyon halvány vagy egészen vízszerű, az arra utalhat, hogy túl sok folyadékot iszol, illetve vízhajtó szedése is állhat a háttérben. Előbbi nem jelent olyan nagy problémát, ha csak egyszer-egyszer fordul elő, fontos azonban tudni, hogy a túl sok folyadék éppúgy lehet káros, mint a túl kevés, felboríthatja például a szervezet ásványianyag-egyensúlyát.

Ha a szalmasárgánál sötétebb a vizelet színe, az éppen az ellenkezőjére utal, vagyis arra, hogy túl kevés folyadékot iszol, minél sötétebb, annál jellemzőbb lehet a dehidratáció szervezetedre. Ha azonban ezt a reggeli első vizelet esetében tapasztalod, az nem feltétlenül probléma, hiszen ez jóval koncentráltabb, nem véletlen, hogy ezt szokták kérni a laborvizsgálatok során is.

Nagyobb is lehet a baj

Ha megfelelő folyadékfogyasztás mellett sem tér vissza a vizelet színe a normálishoz, érdemes lehet orvoshoz fordulnod, a szinte teljesen áttetsző, világos vizelet például cukorbetegségre, míg a nagyon sötét májbetegségre is utalhat.

Ha a vizelet pirosas, rózsaszínes árnyalatot vesz fel, annak amellett, hogy bizonyos ételek is okozhatják - például a cékla -, gyakran vér jelenléte is lehet az oka, ami komolyabb problémára is utalhat, például veseproblémára, gyulladásokra vagy sajnos akár daganat jelenlétére is.

Nem kell azonban rögtön pánikba esni, hiszen nőknél akár a menstruációt megelőző pecsételő vérzés is okozhatja, emellett nem árt tudni, hogy a vér sűrűsége és intenzív színe miatt már nagyon kis mennyiség is komoly eltérést okozhat a vizelet színében. Bár léteznek gyógyszertári vizelettesztek is, jobb, ha bármilyen hasonló tünet észlelése esetén mielőbb orvoshoz fordulsz, hogy kizárhassátok a komolyabb problémákat.

Ha a vizelet barnás színű, az epe-, illetve májbetegségre is utalhat, ha pedig nem áttetsző, hanem gennyes, illetve foszlányok vannak benne, az gyulladást, illetve nemi betegséget is jelezhet.

Létezik továbbá úgynevezett sötétbarna, illetve fekete vizelet is, aminek megjelenése amellett, hogy igen ijesztő lehet, sajnos nem biztos, hogy meglepő, ugyanis az előrehaladott bőrrák, a melanoma egyik tünetét jelenti, olyan súlyos állapotot, amikor a melanin pigment már a vizeletbe is bekerül.

Ezt is szeretjük