Spirál: eddig maradhat fent a nőgyógyász szerint - Gyerek előtt is lehet használni?

Milyen elven működik a spirál? Tényleg gyulladást okoz a méhben?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A két legelterjedtebb fogamzásgátló eszköz hazánkban a hormontartalmú tabletta, illetve az óvszer.

Előfordulhat azonban, hogy valamiért egyik sem szimpatikus számodra. Ilyen esetben felmerülhet a spirál mint lehetőség. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz működéséről dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztük.

Így működik a spirál!

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök - régi nevükön spirálok, szaknyelven IUD-k, mely az angol intrauterine device szóból ered - régebbi típusai fémtartalmúak. Ezek általában T-alakú műanyagok, és a T hosszú szárára van feltekerve spirálisan a fém, ami leggyakrabban réz, de készülnek arany-réz és ezüst-réz ötvözetek is a fémérzékenyek számára.

- Hatásuk egyrészt az idegentest-reakción alapul - vagyis önmagában már az is megnehezíti a teherbeesést, hogy egy műanyag eszköz van a méhen belül -, ezen túlmenően a fémspirálból kioldódó rézionok elektrokémiai védelmet is nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Tényleg gyulladást okoz a méhben?

- Az évtizedek óta keringő közhiedelmet, mely szerint a méhen belüli fogamzásgátlóknál gyakrabban fordul elő kismedence-gyulladás, nem igazolták az orvosi vizsgálatok.

Hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A fémtartalmú változatoknál újabb típusok a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszközök, melyek csupán néhány éves múltra tekintenek vissza. Ezek is T-alakúak és műanyag alapúak, csak itt a T hosszú szárára nem fém van feltekerve, hanem hormont tartalmaz.

- A felhelyezést követően ez a T-szár a többi hormonális fogamzásgátlóhoz képest igen kis mennyiségű hormont bocsát ki a méhen belül, ami lényegében elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, és alkalmatlanná teszi a beágyazódásra. A hormontartalmuk annyira alacsony, hogy a tabletták mellett alkalmanként előforduló mellékhatásokkal nem kell számolni.

Mennyi időre szóló védelmet biztosít a méhen belüli fogamzásgátló?

Ezeket az eszközöket általában ötévente kell cserélni, és a felhelyezés feltétele, hogy előtte történjen méhnyakrákszűrés - citológiai vizsgálat -, negatív eredménnyel. Ha fémtartalmú IUD-ról van szó, akkor amíg a méhen belül van az eszköz, addig védelmet nyújt, viszont a szövődmények gyakorisága megnő, ha nem történik meg időben a cseréje. A hormontartalmú méhen belüli eszközök hatásosságának időtartama típustól függ, a jelenleg forgalomban lévők vagy három, vagy öt évre szólnak.

Még nem szült nők esetében is alkalmazható?

- Az utóbbi pár évben változott meg az orvosi javallat ebben a kérdésben. Jelenleg a nemzetközi irányelvek is bátran javasolják nem szült nőknek, akár fiatal tinédzsereknek is a méhen belüli fogamzásgátlókat. Az ő esetükben a méret számít leginkább, fontos, hogy a spirál kisebb legyen a megszokottnál, mert egy túl nagy eszköz problémákat okozhat. Az ultrahangvizsgálat segítségével viszont pontosan felmérhető a méhtest mérete, így felhelyezés előtt biztonsággal meg lehet tudni, hogy mekkora eszközre van szükség - tudjuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Ezt is szeretjük