Meddőséghez vezet! Gyakori női betegség, amit a fogamzásgátló tabletta elfed: PCOS
A PCOS szakértők szerint a nők 10%-át érintheti.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar nők több mint fele védekezik a nem kívánt terhesség ellen fogamzásgátló tablettával. Bár ez a módszer valóban a legbiztonságosabb, vannak bizonyos hátulütői. Mivel a hormonháztartásra gyakorolt hatásával rendszeressé teszi a menstruációt, bizonyos betegségek megbújhatnak mögötte.

Ilyen például a policisztás ovárium szindróma - PCOS -, mely a nők tizedét érinti, és vezető meddőségi ok. A témában Prónay-Zakar Gina személyi edzőt, életmód-tanácsadót, a PCOS Szívügy Alapítvány szóvivőjét kérdeztük.

PCOS: anyagcserezavar

A közhiedelemmel ellentétben a PCOS nem nőgyógyászati probléma, és nem a petefészek betegsége. Komplex anyagcserezavarról van szó, belgyógyászati kivizsgálást igényel, és a kezelése élethosszra szól. A PCOS és a hátterében álló inzulinrezisztencia kezelése ugyanis egy úgynevezett négyes pilléren nyugszik, és ennek csak egy eleme a szakorvosi kezelés.

Ugyanennyire fontos a teljes életmódváltás: a rendszeres, személyre szabott testmozgás, a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló étkezés, valamint a lelki pillér stabilizálása, vagyis a stresszkezelés és önismereti munka.

Mi áll a PCOS mögött?

A PCOS okait vizsgálva a többféle örökletes sajátosság közül az inzulinhatás zavarát kell kiemelni, amelynek a ma már közismert elnevezése az inzulinrezisztencia.

Az állapot lényege, hogy a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcserezavart okoz. Az inzulinrezisztencia vélhetően a lakosság felét érinti - nemtől, kortól függetlenül -, mivel a genetikai hajlam örökölhető. Ennek egyik szövődménye a PCOS, amely a termékeny korú nők 10%-ánál okoz problémát. Tehát a becslések szerint hazánkban több százezer PCOS-es nő van, ám csak töredéküknél diagnosztizálják ezt az állapotot - avat be Prónay-Zakar Gina.

A fogamzásgátló tabletta elfedi a PCOS-t

Fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma PCOS-es. Ezerarcú betegségről van szó, és mindenkinél más-más tünet a domináns.

A leggyakoribbak között talán a bőrproblémák, például aknés bőr, hajhullás vagy férfias típusú kopaszodás, illetve erőteljesebb szőrnövekedés említhető. Jellemző még a hasra történő hízás, ami akkor is tipikus lehet, ha az illető vékony. Tévhit, hogy a PCOS-esek túlsúlyosak, csupán egy részükre igaz ez. Tünet lehet még a rendszertelen vagy az elmaradó peteérés, ami megnehezíti a teherbeesést. Mivel a fogamzásgátló tabletta rendszeressé teszi a menstruációt, és szépíti a bőrt, a PCOS-re jellemzően a gyógyszer abbahagyását követően szokott fény derülni, akkor, amikor a pár már gyermeket szeretne.

A szénhidrát-anyagcsere zavarának tünetei

A PCOS hátterében megbúvó szénhidrát-anyagcsere zavarára is több tünet hívja fel a figyelmet: fáradtság, étkezés utáni indokolatlan álmosság és a koncentrációkészség hiánya, nyugtalan alvás, éjszakai izzadás, éhségrohamok, valamint az édesség utáni erős sóvárgás. Ezek mind a vércukorszint kiegyensúlyozatlanságára utalnak. Mivel a szénhidrát-anyagcserezavar az idő múlásával romlik, hosszú távon cukorbetegség kialakulása várható. Ennek megelőzése illetve késleltetése szintén elsődleges cél a meddőségi problémák orvoslása mellett.

A PCOS kezelése

Étrendi változtatások

A kezelésben az étkezés sarkalatos pont: egyéni étrendet igényel, a napi szénhidrát bevitel mennyisége és elosztása tekintetében dietetikus segítségét érdemes igénybe venni. Általánosságban 160 gramm szénhidrát tartalmú étrendről van szó, amelyet öt-hat étkezésre kell elosztani. Mindenképpen javasolt a tiltólistás fehér lisztes, cukros ételek elhagyása, de emellett törekedni arra, hogy az étrend teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott, alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazzon. Vagyis tulajdonképpen olyan étrendet kell követni inzulinrezisztensként, amelyet mindenkinek követnie kellene, ha az egészségét hosszú távon szeretné megőrizni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a PCOS kezelése valódi, és nem kampányszerű életmódváltást igényel. Mind az étrend, mind a mozgás életre szóló változtatást jelent, vagyis élethosszig egészségesen kell élni - mondja Prónay-Zakar Gina

A PCOS Szívügy Alapítvány
Sári Nóra, a PCOS Szívügy Alapítvány kurátora álmodta meg az önszerveződő, egymást segítő szervezetet, amelyet végül 2007-ben hoztak létre a szindrómában érintett nők. Mára könyv, kisfilm és számos kiadvány kötődik az alapítványhoz, amelyek segítenek a PCOS-sel frissen diagnosztizált nőknek elindulni a megfelelő úton. Hazánkban egyelőre igen nehéz témában járatos szakembert találni. Ebben tudnak segíteni az alapítványi önkéntesek az általuk működtetett zárt fórumban a Facebookon.

Rendszeres mozgás

Fontos eleme az életmódváltásnak a rendszeres sport. A hasnyálmirigy által termelt inzulin egyik feladata a vércukorszint szabályozása, a másik azonban a zsírraktározás.

A túlsúly ezért kialakulhat éppen a megnövekedett inzulinszint miatt, a többletzsír viszont tovább rontja az inzulinérzékenységet, így aztán könnyen kialakulhat az ördögi kör.

Az inzulinrezisztens kliensek edzése kiemelkedő jelentőségű, hiszen mozgás hatására javul a szervezet inzulinérzékenysége, a rendszeres mozgás és diéta hatására bekövetkező fogyás pedig ugyancsak jó hatással van a szénhidrát-anyagcserére - magyarázza Prónay-Zakar Gina.

Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, mekkora intenzitású és milyen jellegű edzésre adod a fejed. A vékonyaknak az izomtömegüket kell növelni, míg a túlsúlyosaknak a zsírszövetet csökkenteni. Mindkét célhoz kardió, illetve erősítő edzéseken keresztül vezet az út, az edző abban segít, hogy személyre szabva kialakítsuk a helyes arányt.

Ezt is szeretjük