4 vizsgálat, amit csináltass meg, ha nem jön a baba: ezek legyenek az elsők!

Ha problémák akadnak a fogantatással, az összes lépcsőt érdemes végigjárni.

Meddőségi vizsgálatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. A sikertelenség felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás.

A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és azok menetéről dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

A laborvizsgálat az első lépés

A vizsgálat vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. A labor során az ösztrogén, a progeszteron, az LH, FSH, tesztoszteron, prolaktin, valamint az AMH szintet is vizsgálják. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteronhiány, a túl magas prolaktinszint, valamint a korai menopauza is.

Ezeken kívül érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét is, mely a pajzsmirigy működéséről ad képet. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is. A problémát szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeresen kezelni lehet, és a terápiát a terhesség alatt is folytatni kell.

A laborvizsgálatok során terheléses vércukorteszt is indokolt, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak. A kórállapotok rendezése elengedhetetlen a fogantatáshoz, éppúgy, mint a zavartalan várandóssághoz és a baba egészséges fejlődéséhez.

Az ultrahang a peteérést vizsgálja

A képalkotó berendezések közül az ultrahangkészülék fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a beteg szenved-e PCOS-ben, vagyis policisztás ovárium szindrómában. Kimutathatóak a különböző cisztákra, miómára, és egyéb elváltozásokra utaló jelek is.

Invazív vizsgálatok is szükségesek

A meddőség nemcsak hormonális eltolódás vagy betegségek következtében alakulhat ki. Az anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását, még abban az esetben is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek feltárására való a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. Segítségükkel fény derülhet az esetleges petevezető elzáródásra, illetve arra, hogy összenövések keletkeztek-e a méhben a szülészeti események, vetélés vagy császármetszés után.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kenetvétel és a rákszűrés elmaradhatatlan

A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV/rákszűrés, valamint a kenetvétel, mellyel kiszűrhetőek az esetleges kezelendő fertőzések. A bakterológiai vizsgálathoz szükség van vizelet és hüvelyváladék tenyésztésre, egyes esetekben a méhnyakból levett DNS alapú kórokozó meghatározásra. Ezzel olyan állapotokra derülhet fény, mint a Chlamydia- vagy az Ureaplasma-fertőzés. Végül elrendelheti a szakorvos a véralvadási faktorok ellenőrzését, immunológiai és genetikai vizsgálatokat, pszichológiai konzultációt és a partner andrológiai vizsgálatát.

Ezt is szeretjük