Mennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló a szervezetből? A legfontosabb kérdés családalapítás előtt

Babavárás előtt érdemes tájékozódni a nőgyógyászodtól.

fogamzásgátló
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A védekezési lehetőségek közül érthető módon a legkedveltebb a fogamzásgátló tabletta. Nemcsak egyszerű, hanem gyors is, és az együttlét során sem kell rá külön figyelmet szentelni.

Azonban amikor a családalapítás kerül szóba, sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a gyógyszer. A választ dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos adja meg a ratkotunde.hu oldalon.

Mennyi idő alatt ürül ki a gyógyszer?

A köztudatban akár féléves ürülési idő is szerepelhet, a valóság azonban ennél azért jóval biztatóbb. A fogamzásgátlók hormontartalmú szerek, de a folyamatos fejlesztéseknek hála mára csak igen kis mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Régen a magasabb hormontartalom sem tette kizárttá, hogy a tabletta letétele utáni hónapban bekövetkezzen a terhesség.

Ezek a készítmények azonban megnövelték az anatómiai rendellenesség kialakulásának kockázatát. Az alacsony hormontartalmú szerek ezzel szemben már semmi ilyen mellékhatással nem rendelkeznek, így a kiürülési idő sem mérvadó.

Technikailag ez azt jelenti, hogy a gyógyszer letétele után már megtörténhet a várva várt fogantatás, mindemellett a gyógyszergyártók a lehető legnagyobb biztonságra törekedve három hónapos gyógyszermentes fogamzásgátlást javasolnak.

Nemcsak a terhességnél, hanem a mindennapok során is nagyszerű vitaminforrás lehet ez a sok különleges étel, amelyet kevesen ismernek. 

Más hátráltathatja a teherbeesést

A gyógyszereknek alacsony a hormontartalmuk, mégis befolyásolják a ciklust. Terápiás megfontolások alapján még a rendszertelen menzesz beállítására is javasolnak fogamzásgátló tablettát, ami ezáltal szabályos és pontos lesz, de ez nem jelent megoldást.

Sok esetben a gyógyszer ennek a tulajdonságának köszönhetően elfedi a szervezetben jelentkező olyan problémákat, mint amilyen például a PCOS vagy éppen a meddőséget kiváltó hormonális betegség. A gyógyszer addigi jótékony hatásának elmúltával az így felszínre kerülő problémák megoldására feltétlen orvosi kivizsgálás és terhességet eredményező terápia bevezetése szükséges, akár több társszakma bevonásával.

Gyermekvállalás előtt átfogó vizsgálat kell

A gyermekvállalás elhatározása után érdemes egy átfogó vizsgálaton részt venni, ahol a vérvizsgálat mellett egy nőgyógyászati szűrés is helyet kap. A kismama az életmódjával és a helyes táplálkozásával tehet legtöbbet a babavárásért. A rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, valamint a tápanyagraktárak feltöltése is szükséges a várandósság kialakulásához és megtartásához.

Ennek érdekében a szakértők jelentős része egyetért abban, hogy érdemes várandósvitaminnal támogatni a szervezetet. A készítmények közül pedig olyat kell keresni, melyben az anyagok szerves kötéssel szerepelnek, mivel azok felszívódási aránya akár 80%-kal jobb, mint a szervetleneké. 

Ezt is szeretjük