Fogamzásgátló tabletták: kell szünetet tartani?
A nőgyógyász válaszol
A mai tabletták hormontartalma jóval alacsonyabb, mint az első fogamzásgátlóké. Kell a szünet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban létezik egy tanács, amit már biztosan te is hallottál: eszerint, ha hosszabb ideig szeded a pirulákat, érdemes olykor szünetet tartani. Más hasonló javaslat is létezik: azoknak, akik szeretnének teherbe esni, ajánlják, hogy minimum fél évet hagyjanak ki a gyermekvállalás előtt.

Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnket kérdeztük, mit ajánl a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban.

Amikor szünetet kellett tartani

Az első orális fogamzásgátlók megjelenésekor valóban ajánlott volt időnként szünetet tartani - ekkor még az orvosok tanácsolták. Ennek oka az volt, hogy a hatvanas-nyolcvanas években jóval magasabb hormontartalmú készítményeket lehetett kapni.

A kilencvenes években azonban leváltották őket a közepes hormontartalmú szerek. Ezeknél a fogamzásgátló tablettáknál már nem kellett pihenőt tartani. Majd a kétezres évek elejétől kezdve fokozatosan az alacsony hormontartalmú tabletták kerültek előtérbe.

A tabletták fejlődése

Az orális fogamzásgátlók fejlődésük során fő alkotóelemeikben nem változtak. Az általános, kombinált fogamzásgátló tabletta ösztrogént és progeszteron tartalmaz, különbség csupán az alkotók mennyiségében figyelhető meg. Ezen túlmenően a progeszteron minőségében következett be változás: egyre inkább természetazonos.

Jelenleg körülbelül 30 féle sárgatestet használnak a fogamzásgátlók alkotóelemeként. A különböző márkájú fogamzásgátló tablettáknál a két komponens - vagyis az ösztrogén és a progeszteron - arányában van különbség.

Ma már nyugodtan szedheted

A szakértő véleménye szerint a fogamzásgátló tabletta szüneteltetése többet árt, mint használ. Egyfelől semmilyen pozitív hozadéka sincs, ha pár hónapig nem szeded, másfelől a menstruációd problémássá válhat, felborulhat a ciklusod. Amikor újból elkezded szedni a fogamzásgátlót, megint időbe telik, amíg a szervezeted hozzászokik, beáll a ciklusod, és védelmet nyújt a gyógyszer.

Ha azért állnál le egy kis időre, mert valamilyen problémád van, érdemes inkább a nőgyógyászoddal beszélni.

Számtalan tabletta

Dr. Boros Edina arra hívja fel a figyelmet, hogy ma már nagyon sokféle fogamzásgátló tabletta létezik. Az orvosok egyénre szabottan döntik el, melyik készítményt írják fel a páciensnek, de nagy valószínűséggel a lehető legalacsonyabb hormontartalmú, modern gyógyszert kapod. Már létezik olyan speciális fogamzásgátló tabletta is, ami csak progeszteront tartalmaz. Ezt csak olyan helyzetekre javasolják, amikor az ösztrogén bevitele nem ajánlott: szoptatás alatt vagy 40 év felett.

Szünet a teherbeesés előtt

A gyermekvállalással kapcsolatban is bizonyára hallottad már, hogy előtte érdemes szüneteltetni a fogamzásgátló tabletta szedését. Az indoklás szerint fél év kell ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből a hatóanyag, és egészséges legyen a magzat.

Mint dr. Boros Edina elmondta, valójában nem szükséges hat hónappal korábban abbahagyni a gyógyszer szedését. Feltehetőleg a régi, magas ösztrogéntartalmú gyógyszerek korában terjedt el ez a tanács. Mostanában az orvosok három hónap szünetet javasolnak, ami csak a teljes biztonság kedvéért van. A hatóanyag valójában összesen pár hét alatt kiürül a szervezetedből.

Te tartottál már tablettaszünetet valamiért?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük