Estére nagy lesz a pocakod? Nemcsak attól puffadhatsz, amit megeszel napközben
Reggel kicsi, este nagy pocak? A puffadás hormonális okait soroljuk.

no-hasfajas-pizsama
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem csak a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz.

Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatod, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez.

Reggel kicsi, este nagy pocak

A puffadás egyik legszembetűnőbb jele a gyorsan változó haskörfogat, így az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a reggel még normális nagyságú pocak estére jelentősen megnő. Ezt természetesen nem a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák, hanem a puffadás, mely gyakran jár együtt székrekedéssel, gázképződéssel, bélgörccsel, teltségérzéssel.

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák. Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos, hogy kerüld a finomított szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a cukrot, a zsíros és fűszeres fogásokat, valamint fogyassz minél több rostban gazdag ételt - természetesen nem kapkodva, hanem lassan, hogy minél kevesebb levegőt nyelj evés közben.

Hormonális változás is okozhatja

Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, úgy meglehet, hogy a hormonális rendszer a felelős a problémáért.

Terhesség

A várandósság során számtalan hormonális változás megy végbe a szervezetben, melyek mind a magzat fejlődését támogatják. Ekkor az ösztrogén- és a progeszteronszint is megemelkedik, minek hatására lassul a bélműködés, hogy a baba megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá. Ez viszont székrekedéssel, puffadással járhat.

Klimax

A változókor a terhességhez hasonlóan óriási hormonális átalakulásokkal jár, ami emésztőrendszeri tünetekben is megnyilvánul. Ekkor először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje csökken, ám, amíg jelentősebb progeszteronhiány áll fenn, addig gyakori panasz lehet a bélmozgások lassulása miatt a puffadás. Amennyiben a panaszok kihatnak az közérzetre és a mindennapokra, úgy hormonterápia jöhet számításba.

Ösztrogéndominancia

Az ösztrogéndominancia nemcsak klimax idején fordulhat elő, hanem lényegében bármely életkorban. Ezt okozhatja az ösztrogénszint növekedése, de a progeszteron szintjének csökkenése is. Igen sok és változatos - nem specifikus - tünetet produkálhat, ezért gyakran nem is kerül diagnosztizálásra. Pedig túl azon, hogy kellemetlen tüneteket - puffadás, elhízás, hajhullás, migrén, meddőség, libidóhiány - okoz, kóros állapotokhoz, betegségekhez - PCOS, mióma - vezet. Kezelésében az ösztrogén hatású szerek és ételek - például sok szója - mellőzésén kívül sokat segíthet a progeszteronpótlás, valamint annak kivizsgálása, mi okozza a hormonális egyensúly felborulását.

Pajzsmirigy-alulműködés

A betegség során az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, így a szervezet működése is csökkentett üzemmódra kapcsol. Csökken a pulzus, csökken a vérnyomás, lassul az emésztés, és székrekedés lép fel, melynek gyakori kísérő tünete a puffadás. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja a problémát, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség, melynek hatására a tünetek csökkennek, vagy meg is szűnnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia meglétére rájönni sokszor nehéz, ugyanis a fellépő tüneteket gyakran másnak tudják be. A magasabb inzulinszint hajhullással, hízással, menstruációs zavarokkal, pattanásos, zsíros bőrrel és fokozott szőrnövekedéssel jár. Általában meddőség esetén derül fény a problémára, és csak onnan tudja meg az illető, hogy ez okozta eddigi kellemetlen panaszait is - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Fontos, hogy az inzulinrezisztencia székrekedéssel és puffadással is együtt járhat, amit okozhat maga a kóros állapot, de az azt eredményező helytelen táplálkozás is. A cukor és a finomított szénhidrátok ugyanis nagyban hozzájárulnak a fokozott gázképződéshez. Amennyiben fennáll a zavar, azt életmódváltással - mozgás, diéta -, valamint szükség esetén gyógyszerrel lehet kezelni.

Ezt is szeretjük