Estére nagy lesz a pocakod? Nemcsak attól puffadhatsz, amit megeszel napközben

Reggel kicsi, este nagy pocak? A puffadás hormonális okait soroljuk.

no-hasfajas-pizsama

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem csak a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz.

Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatod, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez.

Reggel kicsi, este nagy pocak

A puffadás egyik legszembetűnőbb jele a gyorsan változó haskörfogat, így az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a reggel még normális nagyságú pocak estére jelentősen megnő. Ezt természetesen nem a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák, hanem a puffadás, mely gyakran jár együtt székrekedéssel, gázképződéssel, bélgörccsel, teltségérzéssel.

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák. Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos, hogy kerüld a finomított szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a cukrot, a zsíros és fűszeres fogásokat, valamint fogyassz minél több rostban gazdag ételt - természetesen nem kapkodva, hanem lassan, hogy minél kevesebb levegőt nyelj evés közben.

Hormonális változás is okozhatja

Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, úgy meglehet, hogy a hormonális rendszer a felelős a problémáért.

Terhesség

A várandósság során számtalan hormonális változás megy végbe a szervezetben, melyek mind a magzat fejlődését támogatják. Ekkor az ösztrogén- és a progeszteronszint is megemelkedik, minek hatására lassul a bélműködés, hogy a baba megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá. Ez viszont székrekedéssel, puffadással járhat.

Klimax

A változókor a terhességhez hasonlóan óriási hormonális átalakulásokkal jár, ami emésztőrendszeri tünetekben is megnyilvánul. Ekkor először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje csökken, ám, amíg jelentősebb progeszteronhiány áll fenn, addig gyakori panasz lehet a bélmozgások lassulása miatt a puffadás. Amennyiben a panaszok kihatnak az közérzetre és a mindennapokra, úgy hormonterápia jöhet számításba.

Ösztrogéndominancia

Az ösztrogéndominancia nemcsak klimax idején fordulhat elő, hanem lényegében bármely életkorban. Ezt okozhatja az ösztrogénszint növekedése, de a progeszteron szintjének csökkenése is. Igen sok és változatos - nem specifikus - tünetet produkálhat, ezért gyakran nem is kerül diagnosztizálásra. Pedig túl azon, hogy kellemetlen tüneteket - puffadás, elhízás, hajhullás, migrén, meddőség, libidóhiány - okoz, kóros állapotokhoz, betegségekhez - PCOS, mióma - vezet. Kezelésében az ösztrogén hatású szerek és ételek - például sok szója - mellőzésén kívül sokat segíthet a progeszteronpótlás, valamint annak kivizsgálása, mi okozza a hormonális egyensúly felborulását.

Pajzsmirigy-alulműködés

A betegség során az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, így a szervezet működése is csökkentett üzemmódra kapcsol. Csökken a pulzus, csökken a vérnyomás, lassul az emésztés, és székrekedés lép fel, melynek gyakori kísérő tünete a puffadás. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja a problémát, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség, melynek hatására a tünetek csökkennek, vagy meg is szűnnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia meglétére rájönni sokszor nehéz, ugyanis a fellépő tüneteket gyakran másnak tudják be. A magasabb inzulinszint hajhullással, hízással, menstruációs zavarokkal, pattanásos, zsíros bőrrel és fokozott szőrnövekedéssel jár. Általában meddőség esetén derül fény a problémára, és csak onnan tudja meg az illető, hogy ez okozta eddigi kellemetlen panaszait is - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Fontos, hogy az inzulinrezisztencia székrekedéssel és puffadással is együtt járhat, amit okozhat maga a kóros állapot, de az azt eredményező helytelen táplálkozás is. A cukor és a finomított szénhidrátok ugyanis nagyban hozzájárulnak a fokozott gázképződéshez. Amennyiben fennáll a zavar, azt életmódváltással - mozgás, diéta -, valamint szükség esetén gyógyszerrel lehet kezelni.

Ezt is szeretjük