Mikor kell műteni a pajzsmirigyet? Van, hogy nincs más megoldás
Mi az a strúma, és miért vezet gyakran műtéthez a megjelenése?

pajzsmirigy-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok terápiája a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel történik. Hyperthyreosis fennállása esetén van viszont, hogy egyedül a műtét hozhat javulást.

Hogy mikor van erre szükség, és milyen esetekben lehet megoldás, arról dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze beszélt.

Szapora pulzus, állandó idegesség és izzadás?

A pajzsmirigy-túlműködés az anyagcsere fokozásával járó állapot, mely olyan tüneteket produkál, melyek összhangban vannak a szervezet fokozott üzemmódra kapcsolásával. Ezért a hyperthyreosis jellemzően normál étkezés melletti fogyással, hasmenéssel, szapora pulzussal, fokozott verejtékezéssel és csökkent melegtűréssel jár. A panaszok miatt igen könnyű összekeverni az enyhébb pánikbetegséggel, illetve egy-egy stresszes időszakkal. Ezeken kívül jelentkezhet még hajhullás, menstruációs panasz és meddőség is.

Hogy fény derüljön a problémára, laborvizsgálatra van szükség. A csökkent TSH-érték figyelemfelkeltő kell, hogy legyen, és célszerű a T4- és a T3-értéket is ellenőriztetni! Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigy-túlműködés, úgy a mirigy ultrahangos vizsgálata válik szükségessé. Gyakran jár együtt a mirigy megnagyobbodásával - strúma, golyva -, illetve hormontermelő göbökkel. Akár laboreltérés okán, akár egy nyaki UH-vizsgálaton észlelt elváltozásról van szó, a betegség igazolására izotópos vizsgálatra vagy akár UH-vezérelt biopszia elrendelésére is sor kerülhet. 

Gyógyszerrel a hormonzavar helyreállításáért

A pajzsmirigy-túlműködés első számú terápiás módja a gyógyszeres kezelés, mellyel kordában lehet tartani az értékeket a hormontermelés gátlásával. Ugyancsak fontos a kísérő tünetek - például a szívpanaszok, magas koleszterinszint - megfelelő kezelése, például pulzusszabályozó, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel. Esetenként szükség lehet vitamin- és ásványianyag-pótlásra is.

Szükség lehet továbbá jódizotópos kezelésre is. Ekkor izotópot adnak a páciensnek, amit a pajzsmirigyszövet felvesz, így az anyag azt elpusztítja. Amennyiben valamilyen oknál fogva ez a terápia nem vezet eredményre, vagy ellenjavallt, műtéti beavatkozás lehet indokolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Pajzsmirigy-túlműködés kezelése műtéttel

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a műtét nélkül a túlműködés továbbra is fennmarad, és nem lehet gyógyszerrel sem kordában tartani a hormontermelést. Ennek oka, hogy hormonaktív strúma esetén a megnagyobbodott pajzsmirigy fokozottan termeli a hormonokat.

- A szükséges vizsgálatok elvégzése után kell elhatározni, hogy a műtét indokolt, vagy sem. A leletek áttekintése után mérlegelni kell az illetőnél a kockázat és haszon arányát. Ugyanis nem szabad olyan beavatkozást végezni, amelyiknek a kockázata nagyobb, mint a várható haszna. Ezt csak a beteggel együtt, a beteg részletes tájékoztatása után lehet eldönteni - mondja dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze.

Ennek során az adott göböt - göböket -, valamint a pajzsmirigy egy részét - vagy annak egészét - eltávolítják, ezzel visszaszorítva a szerv hormontermelését. Érdemes tudni, hogy a mirigy teljes eltávolítása esetén a betegnek élete végéig pajzsmirigyhormonokat kell szednie!

Ezt is szeretjük