Pár perc alatt elvégezhető a pajzsmirigy-önvizsgálat: fáradtságnál és súlyváltozásnál is gyanakodni kell
A pajzsmirigy-önvizsgálathoz egy tükör és pár egyszerű lépés kell csak.

no tukor betegseg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy rengeteg élettani folyamatban részt vesz: az általa termelt hormonoknak szerepük van az energiaszint, a testsúly, a pulzus, a menstruációs ciklus és az anyagcsere szabályozásában is. Alul- vagy túlműködésére több különböző tünet is utal.

A pajzsmirigy megnagyobbodása már korán, a súlyos és kellemetlen tünetek előtt jelzi a zavart, ezért a pajzsmirigy-önvizsgálatot ajánlott kéthavonta megismételni.

Önvizsgálat lépésről lépésre

Ehhez egyetlen tükörre és egy pohár vízre van csupán szükség. Első lépésként tartsd a tükröt magad elé, a tekintetedet összpontosítsd a nyak alsó részére, közvetlenül a kulcscsont fölé.

A második lépés, hogy hajtsd hátra a fejedet, és vizsgáld meg, hogy látható-e duzzanat a nyak tájékán. Ha szükséges, egy kis tükröt is mozgathatsz a nyakad körül, mellyel végigpásztázhatod a területet.

Harmadik lépésként vegyél a szádba egy korty vizet. Végül pedig a lenyelés közben is vizsgáld meg a pajzsmirigy környékét és az esetleges dudorokat. Ha gyanúsat észlelsz, feltétlenül keresd fel az orvosodat, aki először általános vérképet kérhet, és ultrahangos vizsgálatot írhat elő. Ebből ki fog derülni a probléma gyökere.

Pajzsmirigyvizsgálatok

Az általános vérvizsgálatban a TSH-érték változása jelzi legegyszerűbben a mirigy problémáját. A TSH az agyalapi mirigyben termelődik, és a jódfelvétel serkentésével a pajzsmirigy trijódtironin- és tetrajódtironin-termelését stimulálja. A vérvizsgálat mellett az anamnézis segít a diagnózis felállításában, a beteg elmondja a panaszait és az esetleges előző vizsgálatokat, kezeléseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A laboreredmények után gyanú esetén az endokrinológus pajzsmirigy-ultrahangra küldheti a beteget. A képalkotó vizsgálat a legkisebb elváltozásokat is megmutatja, segítségével kiderülhetnek a ciszták és a gyulladásos folyamatok is, esetenként vékonytű-biopsziás mintavétel is lehetséges. A betegség vényköteles gyógyszerrel és speciális diétával kezelhető.

Pajzsmirigyzavarok tünetei

Az önvizsgálaton túl oda kell figyelni a jellemző tünetekre is. A pajzsmirigy-túlműködés, vagyis hipertireózis esetén az ember tapasztalhat szapora szívverést, fokozott izzadást, nehézlégzést, de hajhullást és alvászavart is. Jellemzőek az emésztési zavarok, a hasmenés és a súlycsökkenés, a zavar leglátványosabb jelei pedig a kidülledő szemek és a mirigy duzzanata, a strúma.

Alulműködés vagy más néven hipotireózis esetén jellemző a fáradékonyság, a bőrszárazság és a székrekedés, az ember ingerlékennyé válik, alacsony pulzust, hideg végtagokat tapasztalhat, gyakoriak a menstruációs zavarok és a hirtelen, jelentős súlygyarapodás. Ezekkel szintén orvost kell felkeresni.

Ezt is szeretjük