Gyakran felejtesz el dolgokat? Hormonális betegséget is jelezhet a szokatlan tünet
Ha súlyosbodik a memóriazavar, kivizsgálás után rendelkezésre áll a megfelelő terápia.

feledékenység
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hova tettem a kulcsom? Miért is mentem át a másik szobába? Mit is mondott a kollégám a tegnapi értekezleten? Ilyen és ehhez hasonló kérdések szinte kivétel nélkül minden ember fejében megfordulnak.

Azonban, még mielőtt valaki kezdődő Alzheimert diagnosztizálna magának, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését. Lehet, hogy a túl kevés pajzsmirigyhormon okozza a panaszt. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa adott tájékoztatást.

Ezek okozhatnak feledékenységet

A feledékenység sokszor az illető közérzetére és emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét. Ha valaki a mindennapi dolgokra sem emlékszik, és ez egyre sűrűbben fordul elő, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mivel komoly betegségek is meghúzódhatnak a háttérben. Gyakran az időskor velejárója a feledékenység, de ekkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen szervi oka is lehet. Okozhatja érszűkület, daganat, vese- vagy májbetegség, illetve hormonzavar. Oka lehet egy egyszerű B6- és B12-vitamin-hiány is, de gyógyszer mellékhatása vagy stresszes időszak is előidézheti.

Pajzsmirigy-alulműködés is lehet a hátterében

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra és a memóriára is. Ha valamilyen oknál fogva túl kevés T3 és T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is. Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra. A lassú anyagcsere és kevesebb energiatermelés miatt aluszékonyság, depresszió és fáradtság, illetve memóriaromlás lép fel.

Az alulműködés további tünetei

Ha valakinek menstruációs zavarai vannak, illetve túlsúly és depresszió lép fel nála, gyanakodhat hormonális problémára. Ha alacsony pulzusszám és székrekedés is jelentkezik, ezek a pajzsmirigy-alulműködés jelei lehetnek. Székrekedés, hajhullás és alvászavar is előfordulhat. Szerencsére a pajzsmirigy-alulműködés gyógyszeres terápiával eredményesen kezelhető, minek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy-alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy az ember minél tovább megőrizhesse szellemi funkcióit. Ilyen például az orvosi veronika, mely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is. A ginzeng hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

A memória kóros romlása demenciát, illetve Alzheimer-kórt is jelezhet. Akik utóbbiban szenvednek, így látják a világot.

Ezt is szeretjük