Agydaganatra utalhat, ha így fáj a fejed: az egyik első tünete lehet

Jobb, ha odafigyelsz, hogy milyen módon fáj a fejed, mert komoly betegségre utalhat.

nagykep?cikkid=165116&kep=magneses-rezonancia-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agydaganatok a daganatos halálozások körülbelül 1-2%-át teszik ki. Ezen daganatok zárt térben való lokalizációjuk miatt akár nagyon rövid időn belül is súlyos következményekkel járhatnak. Másrészt más szervekben elhelyezkedő daganatok is gyakran adnak áttétet az agyba.

A daganatterápia sikeressége nagymértékben múlik a minél korábban történő felismerésen. A korábbi évekhez képest a műtéti technikának, műtét közbeni lokalizációnak és kontrollnak, illetve a műtét utáni kiegészítő kezeléseknek köszönhetően a rosszindulatú agydaganatok kezelése is hatékonyabb.

A korai felismerés fontos lenne

Jelenleg még nem végezhető az agydaganatok korai felismerésére szűrővizsgálat. A koponya MR-vizsgálat költsége és korlátozott elérhetősége miatt jelenleg még sajnos nem alkalmas szűrővizsgálatként.

Még ha rendelkezésre is állna egy rendszeresen végezhető, szűrő jellegű képalkotó vizsgálat, bizonyos agydaganatokban - rossz tempóban végzett vizsgálat esetén - már jelentős méret mellett derülne csak fény a daganatra. Ezek a daganatok ugyanis néha hetek alatt tudnak nagyméretűvé fejlődni, tehát hamar és intenzíven nőnek meg. A jóindulatú daganatok is hatalmas méretűvé tudnak nőni évek alatt.

Áttétes daganat is lehet az agyban

A más szerv daganatával kezelt betegeknél, főleg azoknál, melyek gyakrabban adnak áttétet az agyba, ma már lassan elvárható, hogy belátható időn belül legalább koponya CT vizsgálat készüljön. Ilyen daganat a tüdő és az emlő.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez akkor nagyon fontos, ha a primer szerv daganata nem operábilis, más szervben már ismert áttét van, és a lokális kontroll nem teljes, tehát van potenciális esély távoli szervi szórásra.

Az agydaganat legjellemzőbb tünetei

Az egyik vezető tünet a fejfájás, melyre jellemző, hogy korábban nem volt, reggelente jelentkezik, tompa jellegű, egyre fokozódó, és hányinger, akár hányás is kísérheti. Bizonyos agyi lokalizáció esetén főleg a környezet számára feltűnő tünetek jelentkezhetnek. Ilyen a feledékenység vagy a viselkedésváltozás.

Megrendítő különbség az alzheimeres és az egészséges agy között

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elég gyakran a daganat első megjelenési formája egy görcsroham, epilepsziás rosszullét. Korábban nem epilepsziás betegnél görcsroham esetén már szinte kötelező szűrő jelleggel a daganat kizárása koponya CT vagy MR vizsgálattal.

Cikkünk a Betegségek megelőzése és korai felismerése című könyve alapján készült. Szerkesztette Berkő Péter.

A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében, és gyógyításában. Mert igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal teheted, ha odafigyelsz magadra és másokra, az árulkodó jelekre. A prevenció, az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően, még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni.

Kiadja az Akadémiai Kiadó.
A könyv ára 6000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük