A kullancs okozta agyhártyagyulladás 5 tünete

Azonnal fordulj orvoshoz!

A kullancsencephalitis sajnos nem minden esetben gyógyítható.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok világszerte körülbelül háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül csak néhány jelent veszélyt az emberre.

A legritkább, ám egyben a legveszélyesebb betegség a kullancs okozta agyvelő-, illetve agyhártyagyulladás - kullancsencephalitis.

Ismerd fel a kullancsencephalitist!

Napjainkban körülbelül évi 50-80 fertőzést regisztrálnak hazánkban. A kullancsencephalitisért felelős kórokozót átlagban minden ezredik kullancs hordozza. Elsősorban a nyugat-magyarországi megyékben - különösen Zalában - fordul elő, de Nógrádban is gyakori lehet.

A betegség első stádiumában - nagyjából egyhetes lappangási időt követően - influenzaszerű tünetek jelentkeznek, a későbbiek során pedig az alábbi jelek hívják fel a figyelmet a kórra.

A betegség tünetei

  • Tartómerevség.
  • Eszméletvesztés.
  • Fényérzékenység.
  • Hányinger, hányás.
  • Ízületi és izomfájdalmak, később bénulás.

Előzd meg a kullancscsípést!

Dr. Lakos András infektológus beszél az alábbi videóban arról, hogyan kerülheted el a kullancscsípést, illetve milyen módszerrel tudod gyorsan eltávolítani.

A betegség kezelése

Ha kullancscsípést követően a fenti tüneteken tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, az időben megkezdett tüneti, illetve antibiotikumos kezelés segíthet a gyógyulásban. Sajnos azonban a betegség kimenetele igen változó lehet: van, aki teljesen meggyógyul, míg más esetekben életre szóló látás-, hallászavarok maradhatnak vissza. A szellemi funkciók kiesése, illetve bénulások ugyancsak előfordulhatnak, legsúlyosabb esetben pedig halál is bekövetkezhet. Hogy pontosan milyen problémákat okoz a fertőzés, attól függ, hogy az agy mely területét támadta meg a gyulladás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így előzd meg!

Bár a betegség kimenetele kérdéses, évtizedek óta létezik ellene hatásos, úgynevezett aktív védőoltás, amely a fertőzés elölt kórokozóját tartalmazza. Az oltást az első évben három részletben adják be, majd ezt követően három-öt évente emlékeztető oltásra van szükség. Kétféle gyártmány kapható a gyógyszertárakban: az FSME-Immun, illetve az Encephur - amelynek létezik gyermekváltozata is.

Ezt is szeretjük