Jöhet a Lyme-kór elleni vakcina! Mikor dobják piacra az oltóanyagot?

Biztatóak a Lyme-kór elleni vakcinával kapcsolatban eddig végzett állatkísérletek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Lyme-kór a kullancsok által okozott talán legrettegettebb betegség, melyet a Borellia nemzetségbe tartozó baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek.

A betegség ellen egyelőre nincs kereskedelmi forgalomban védőoltás, és amennyiben nem ismerik fel időben a fertőzést, megfelelő kezelés hiányában izom- és ízületi gyulladás alakulhat ki, ami bénuláshoz vagy akár halálhoz is vezethet.

Új Lyme-kór elleni vakcina

Egyedülálló vakcinát fejlesztettek ki a Lyme-kór ellen cseh tudósok. A betegség ellen egészen eddig nem volt ilyen védelem. Az új oltóanyag azonban egerekben és kutyákban elindította a megfelelő antitestek képződését.

Négy-hat éven belül piacra dobhatják

A tudósok a dél-morvaországi Bioveta gyógyszergyárral működnek együtt. Az ivanovicei székhelyű cég az állatgyógyászati piacra akarja először bevezetni a vakcinát.

Ezután tovább szeretnének lépni, hogy az emberi védőoltást is kifejlesszék - mondta Milan Raska, az Olmützi Egyetem Immunológiai Intézetének kutatója. Az állati és emberi vakcina négy-hat éven belül kerülhet forgalomba - tette hozzá.

Előzd meg a bajt!

Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan érdemes felöltözni természetjáráshoz, ha nem szeretnéd, hogy a kullancsok befúrják magukat, illetve azt is, hogyan szedheted ki egyszerűen az állatot.

Gátolja a betegség továbbterjedését

Az oltás a betegség továbbterjedését akadályozza meg. Kutyákon végzett tesztekkel bizonyították, hogy hatásosan véd a fertőzéstől - közölte Libor Bittner, a Bioveta vezetője. Ugyanakkor egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy minden teszt sikeres - tette hozzá. A fejlesztésben részt vettek a brnói Állatorvos-tudományi Intézet, a prágai székhelyű Szerves Kémiai és Biokémiai Intézet, illetve az Olmützi Egyetem kutatói.

Röviden a Lyme-kórról

Jellegzetes tünete - melyet korábbi cikkünkre kattintva megnézhetsz - az erythema migrans, más néven vándorló bőrpír. Ezen kívül csak olyan kevéssé specifikus jelek hívják fel rá a figyelmet, mint a láz, fejfájás, fáradékonyság, nyirokcsomó-duzzanat. Az első tünetek általában a kullancs-csípéstől számított 2-32 napon belül jelentkeznek.

Amennyiben időben orvoshoz fordulsz, a betegség korai stádiumában még antibiotikumos - penicillin, makrolid, tetracyclin, cephalosporin - kezeléssel gyógyítható a betegség. Ha nem veszed komolyan a tüneteket, a Lyme-kór agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a betegségről.

Ezt is szeretjük