Mennyi idő kell a kullancsnak, hogy befúrja magát? 3 kérdés és válasz a vérszívókról

Ha időben felfedezed a kullancsot, nem adsz esélyt a vérszívásra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok a pókszabásúak körébe tartozó ízeltlábúak, melyek a vérszívást megelőzően körülbelül szezámmag nagyságúak, ezért felismerésük nehéz.

Velük kapcsolatban leggyakrabban a Lyme-kórtól való félelem, illetve a szakszerű eltávolítás kérdése merül fel. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Mennyi idő kell a kullancsnak, hogy befúrja magát?

Érdemes gyakran ránézni a ruhádra kirándulás közben - különösen a cipőre, nadrágra, hiszen a kullancsok az aljnövényzetből másznak felfelé. Miután az apró vérszívó megkapaszkodott a ruhádban, még körülbelül 20-30 perced van, ennyi időre van szüksége ugyanis ahhoz, hogy megfelelő helyet találjon rajtad a szúráshoz. Ha tehát félóránként átvizsgálod kicsit az öltözéked, jó eséllyel még az előtt elkapod a kullancsot, hogy megkezdte volna a lakmározást.

Melyek a fertőzött kullancs csípésének tünetei?

Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű, rickettsiával fertőzött kullancsok terjesztenek. Szerencsére a legtöbb kullancscsípés nem jár Lyme-kór kialakulásával, de érdemes megnézned korábbi cikkünket, melyből kiderül, hogy az ország mely részén él a legtöbb fertőzött vérszívó. A csípést követő egy-négy hétben az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalhatod magadon, ha fertőzött volt az állat.

Hogyan védekezhetsz a kullancsok ellek?

Miért fontos, hogy világos ruhába menj a természetbe, és összefogd a hajadat is? Kattints az alábbi videóra!

A Lyme-kór jelei

  • Fáradtság
  • Láz, fejfájás.
  • Ízületi, illetve izomfájdalom
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás
  • Kokárdaszerű bőrpír - úgynevezett erythema migrans.

Amennyiben a kullancs hordozta az intracelluláris, vagyis sejten belül szaporodó parazitákat - melyek az állat középbelében élnek -, úgy minél tovább szívta a véredet, annál valószínűbb, hogy megfertőzött. Ezért fontos, hogy mielőbb eltávolítsd bőrödből az állatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot?

Először is fontos, hogy ne kenj se testápolót, se olajat a kullancsra, és gyufával se gyötörd! Ne érintsd a kullancs potrohát, ha nem akarod, hogy az állat beléből az esetleges fertőzések a véráramba jussanak. Jó megoldás lehet, ha kullancseltávolító kanalat használsz, de ha nincs ilyesmi a közelben, megteszi egy szemöldökcsipesz is. A hangsúly a gyors mozdulatokon legyen! Fogd meg az állatot a csipesszel, minél közelebb a bőrhöz, majd egy határozott mozdulattal húzd ki. Miután kint van, két körmöd közé szorítva nyomd össze. Az utómunkálatokról, illetve arról, meg kell-e ijedned, ha bennszakad az állat feje, további információkat korábbi cikkünkben találsz. A biztonság kedvéért két hónapig kövesd figyelemmel a csípés helyét!

Ezt is szeretjük