Mennyi idő kell a kullancsnak, hogy befúrja magát? 3 kérdés és válasz a vérszívókról
Ha időben felfedezed a kullancsot, nem adsz esélyt a vérszívásra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kullancsok a pókszabásúak körébe tartozó ízeltlábúak, melyek a vérszívást megelőzően körülbelül szezámmag nagyságúak, ezért felismerésük nehéz.

Velük kapcsolatban leggyakrabban a Lyme-kórtól való félelem, illetve a szakszerű eltávolítás kérdése merül fel. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Mennyi idő kell a kullancsnak, hogy befúrja magát?

Érdemes gyakran ránézni a ruhádra kirándulás közben - különösen a cipőre, nadrágra, hiszen a kullancsok az aljnövényzetből másznak felfelé. Miután az apró vérszívó megkapaszkodott a ruhádban, még körülbelül 20-30 perced van, ennyi időre van szüksége ugyanis ahhoz, hogy megfelelő helyet találjon rajtad a szúráshoz. Ha tehát félóránként átvizsgálod kicsit az öltözéked, jó eséllyel még az előtt elkapod a kullancsot, hogy megkezdte volna a lakmározást.

Melyek a fertőzött kullancs csípésének tünetei?

Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű, rickettsiával fertőzött kullancsok terjesztenek. Szerencsére a legtöbb kullancscsípés nem jár Lyme-kór kialakulásával, de érdemes megnézned korábbi cikkünket, melyből kiderül, hogy az ország mely részén él a legtöbb fertőzött vérszívó. A csípést követő egy-négy hétben az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalhatod magadon, ha fertőzött volt az állat.

Hogyan védekezhetsz a kullancsok ellek?

Miért fontos, hogy világos ruhába menj a természetbe, és összefogd a hajadat is? Kattints az alábbi videóra!

A Lyme-kór jelei

  • Fáradtság
  • Láz, fejfájás.
  • Ízületi, illetve izomfájdalom
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás
  • Kokárdaszerű bőrpír - úgynevezett erythema migrans.

Amennyiben a kullancs hordozta az intracelluláris, vagyis sejten belül szaporodó parazitákat - melyek az állat középbelében élnek -, úgy minél tovább szívta a véredet, annál valószínűbb, hogy megfertőzött. Ezért fontos, hogy mielőbb eltávolítsd bőrödből az állatot.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot?

Először is fontos, hogy ne kenj se testápolót, se olajat a kullancsra, és gyufával se gyötörd! Ne érintsd a kullancs potrohát, ha nem akarod, hogy az állat beléből az esetleges fertőzések a véráramba jussanak. Jó megoldás lehet, ha kullancseltávolító kanalat használsz, de ha nincs ilyesmi a közelben, megteszi egy szemöldökcsipesz is. A hangsúly a gyors mozdulatokon legyen! Fogd meg az állatot a csipesszel, minél közelebb a bőrhöz, majd egy határozott mozdulattal húzd ki. Miután kint van, két körmöd közé szorítva nyomd össze. Az utómunkálatokról, illetve arról, meg kell-e ijedned, ha bennszakad az állat feje, további információkat korábbi cikkünkben találsz. A biztonság kedvéért két hónapig kövesd figyelemmel a csípés helyét!

Ezt is szeretjük